A fehérjék többféle funkciója.

fehérjék
fehérjék

Fontos a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása. Főleg annak, aki fogyókúrázik. Igazából ebben az időben az a lényeges, hogy zöldségek által vigyük be a szénhidrátot. Ezáltal fogyunk is és egészségesek is leszünk. A készételek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak. A fehérjék  aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák, hogyha nagyon hivatalosak szeretnénk lenni. A proteinek fontos biológiai szerepet játszanak, hiszen minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos fehérje mutat aktivitást, azaz valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként segítik elő a sejt életbenmaradását. A proteinek rendelkezhetnek stabilizáló és szerkezeti funkcióval is. A fehérjék a legfontosabb nyomelemek szervezetünkben. Általános információ róluk, hogy 22 féle aminosavból épülnek fel. Ezek közül az aminosavak közül 8 db esszenciális, azaz létfontosságú. A fehérjék szerkezete a peptidkötések által alakul ki. Az aminosavak szomszédos csoportjai kapcsolódnak egymáshoz, a már említett kötésekkel. Ezzel kialakítva az elsődleges szerkezetet.