A görög utazás busszal is kényelmes és olcsó

görög utazás busszal

A görög utazás mindig is nagy népszerűségnek örvendett a hazai turisták körében. Az ország idegenforgalmi kínálata rendkívül széles, abban minden korosztály megtalálhatja az érdeklődési körének leginkább megfelelő programokat. Az ókori görög kultúra és építészet elképesztő emlékeivel találkozhatunk a területén. A tengerpartjai és szigetvilága szintén figyelmet érdemelnek.

Görög utazás: lehetséges idén?

Görögország utazás alkalmával mindig is kedvelt volt, ám a pandémiával egyidejűleg az utazási szokásaink is megváltoztak. Az idegen tájak, kultúrák szerelmesei már nagyon várják, hogy végre újra felfedezhessék a világ ismeretlen szegleteit. Még nem tudni, hogy a világjárvány után miként alakulnak a népszerű úti célok, milyen feltételekkel kereshetjük majd fel a kedvenc országainkat, de az biztos, hogy az utazás Görögországba idén is nagy érdeklődésre tart majd számot. Lássuk, melyek azok a nevezetességek, amelyekről leginkább a görög utazás jut az ember eszébe!

A görög utazás szimbóluma: az athéni Akropolisz

A görög főváros közepén magasodik az Akropolisz, méghozzá egy 156 méter magas domb tetején. A magyarul fellegvár névre hallgató épület az ókori görög kultúra sajátos megjelenési formája, hiszen elsősorban ókori templomokkal találkozhatunk a területén. A történelem során erődként, mecsetként, lőszerraktárként is szolgált, de leginkább mégis az ókori kultúra jelképeként tartjuk számon. A történelem szerelmesei az Akropolisz lábánál megtalálható Plaka-negyedben a görög gasztronómiában mélyedhetnek el, de a neoklasszikus stílusú építészet, a kézműves üzletek és a romantikus utcák is fellelhetőek a környéken.

 

görög utazás akropolisz

Meteorák: kolostorok ég és föld között

Athéntól északra helyezkednek el a Meteorák, amelyek különleges földrajzi adottságaiknak és építészeti sajátosságaiknak köszönhetik népszerűségüket. A „levegőben lebegő” kolostorok a sokszor 100-150 méter magas sziklakiszögelléseken láthatóak. Történetük a XII. századra vezethető vissza, amikor olyan szerzetesi közösségek alakultak, amelyek a világtól való elvonulást választották életként. Ma már csak néhány kolostor lakott, közülük több is látogatható. A Meteorák egyébként az UNESCO kulturális és természeti Világörökség listáján is megtalálhatóak.

Delphoi: látványos történelmi emlékhely

A görög utazás során mindvégig érezhető az a különleges vallásos, történelmi háttér, ami áthatja az egész ország területét. Nincs ez másként akkor sem, ha a Parnasszosz-hegy délnyugati lejtőjén megtalálható Delphoi nevezetességeiről van szó. Az Apollón tiszteletére emelt szentély-együttes jósdaként is szolgált, de itt látható a „tisztaság forrásaként” is nevezett szent Kasztalia-forrás. A történet szerint Püthia jósnő e területen közvetítette az istenek akaratát az emberek felé. A környező erdők és hegyek sajátos hangulatot varázsolnak a látványosság köré.

Thesszaloniki, Görögország második legnagyobb városa

Nem csupán a repterénél fogva érdemel figyelmet a görög utazás alkalmával Thesszaloniki. A város az északi területen található és Kr. e. 315-ben alapította Kasszandrosz, makedón uralkodó. A város nemcsak kereskedelmi csomópontként szolgált egykor, hanem a különféle vallási sajátosságok találkozóhelye is volt. Nem véletlen, hogy ókeresztény és bizánci emlékhelyekben gazdag. A tengerparton álló Fehér torony kihagyhatatlan látnivaló, éppen úgy, mint a Hagiosz Dimitrosz-bazilika.

Kréta és a Knosszoszi palota

Kréta építészeti múltjával a bronzkorba repíti vissza a látogatót. A görög utazás alkalmával, akár egyedüli úti célként is ideális választás lehet a sziget, hiszen hosszú hetekre elegendő programkínálattal rendelkezik. A Heraklion közelében megtalálható Knosszoszi palota a történelem órákról jól ismert Minószi civilizáció központja volt egykor. A palota környékén kialakult település Európa legrégebbi városaként ismert, már csak ezért is mindenképpen megéri felkeresni. A mára restaurált épületek elképesztő élményt kínálnak a görög utazás alkalmával.

Utazás Görögországba: Korfu és Rodosz a legnépszerűbb szigetek

Ha a görög utazás kerül szóba, akkor a szigetvilág kapcsán szinte mindenki a kékkupolás házairól ismert Santorinire asszociálnak. Van azonban két másik olyan sziget, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek akkor, ha Görögország utazás célpontja. Korfut a legzöldebb szigetként is emlegetik, hiszen csodás zöld területekkel és elképesztő tengerparti szakaszokkal várja a turistákat.

görög utazás korfu

Rodosz és az ott megtalálható Rodoszi Kolosszus az ókori világ hét csodája közé tartozik. A középkorban főként a kereskedelem kapcsán fontos szerepet betöltött város ma a turizmus egyik középpontja, ahol várfalak, tornyok, középkori utcák, paloták és katedrális is szerepelnek a látnivalók listáján.

A görög utazás egyfajta elmerülés az ókori történelemben és kultúrában. A gazdag szigetvilággal rendelkező ország akár körutazás keretein belül is felfedezhető, sőt, olyan hajós utak is szép számmal indulnak, amelyek a görög területek legszebb tájait veszik sorra. A turizmus ismételt beindulása után, várhatóan hatalmas érdeklődésre tart majd számot a görög utazás.