A római utazás rabul ejti a szívünket

róma utazás

Rómát, az Örök Várost, bizony látni kell legalább egyszer az életünk során, hiszen a hely kézzel fogható, szinte már-már harapható hangulatára egész egyszerűen nem találunk szavakat. Azok a szerencsés személyek, akiknek volt már részük egy római kiruccanásban, áradozva térnek haza az olasz fővárosból, kábultan az őket ért élményektől.

Róma utazás szempontjából nagyon kívánatos helyszín, amit mi sem bizonyít jobban, mint az évente idelátogató tengernyi turista. A taljánok fővárosának az atmoszférájával semmi nem ér fel, s aki kicsit is fogékony a hangulatokra, azonnal megérti, miért is nevezik Rómát nemcsak a vallás, de a művészet bölcsőjének is.

A főváros látnivalóinak szó szerint se szeri, se száma, így abban az esetben, ha a Róma utazáson törjük a fejünket, lássunk hozzá az alapos készülődésnek – ami jelen esetben nemcsak a poggyász ruhákkal való teletömködését jelenti. Szép dolog és sokak számára igen vonzó a spontaneitás, viszont, ha a Róma utazás a célunk, inkább hagyjuk máskorra a rögtönzött városnézést.

 

Jó ötlet lehet például az utazásunk kitűzött napja előtt már néhány héttel vázlatosan összeírni, melyek azok a látnivalók és érdekességek, amelyeket a város kínál nekünk-, s amelyek megtekintése nélkül nem térhetünk haza.

Mert bizony, kétség sem fér hozzá, Róma hatalmas, így, ha minden kútnál, templomnál vagy ókori látképnél meg szeretnénk állni, az ottlétünk se szorítkozzon csupán néhány napra. Igen, vannak bizonyos városok, amelyek alapos megismerésére elegendő akár egy röpke hétvége is – de Róma nem ilyen, sőt. A város szíve maga a kézzel tapintható történelem!

A Róma utazás keretén belül bizony nagy bűn lenne kihagyni az ókori világ fennmaradt csodáit, úgymint a Colosseum, a Forum Romanum, a Pantheon vagy a Capitolium, de érdemes olykor-olykor letérni a turisták által kitaposott ösvényről, és a saját fejünk után menve felfedezni a várost –megéri.

utazás róma

A leghíresebb látnivalók mellett érdemes a többi látványosságra is időt szánni, ha a Róma utazásunk során elég idővel rendelkezünk. Róma egyik leglátványosabb tere a Piazza Navona. A tér hosszúkás alakját annak köszönheti, hogy eredetileg atlétikai stadionként funkcionált az ókori Rómában. A téren számos szökőkút található, például Bernini „La Fontana dei Quattro Fiumi” című műve, és megtekintheti Domitianus ókori stadionjának ásatásait is. Emellett a Piazza Navona egy élettel teli tér, utcai művészekkel és kávézókkal.

A Villa Borghese név Róma legnagyobb és legszebb parkjára utal. A nagyon gazdag Scipione Borghese bíborosnak a birtoka egykor az azonos nevű villa köré épült. 1903 óta Róma városának tulajdonában van, és közparkként használják. A parkban található a „Galleria Borghese”, a tulajdonos nagy magánművészeti gyűjteményét bemutató múzeum is. A galériában Caravaggio, Rubens, Bernini és Leonardo da Vinci festményei és szobrai is megcsodálhatóak.

A Palazzo Valentini alatt, Traianus fóruma mellett néhány római kori ház és fürdő maradványait tekinthetik meg a turisták. Néhány nap Rómában töltött idő után biztosan megunja a köveket és a régészeti ásatásokat, pontosan ezért a Domus Romane nagyon ajánlott. Az ásatásokat vizuális animációkkal és effektekkel elevenítik fel a túra során. Ez lehet az egyik legszebb meglepetés a Róma utazása során.

róma utazás

A Piazza del Popolo egy nagy, 19. századi neoklasszicista tér, amelyet eredetileg a városba északról érkező látogatók bejáratának szántak. Egy több napos utazás Róma városába rengeteg érdekességgel kecsegtet. Az egyik ilyen, a téren feltűnő látványosság a két egyforma, egymással szemben épült templom, a „Porta del Popolo” városkapu, egy hatalmas egyiptomi obeliszk és a lépcső, amelyen fel lehet mászni a Pincio dombra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Amennyiben a Vatikánba is szeretnénk betekintést nyerni, okos gondolat lehet a jegyeket online már jó előre lefoglalni- a tömött, kígyózó sorok ugyanis évszaktól és szezontól függetlenül hajlamosak grandiózus méreteket ölteni. Egyébként, ha irtózunk a tömegtől, igyekezzünk a Róma utazást tavaszra vagy őszre időzíteni- persze ekkor sem fog gyötörni a magány, de bizonyítottan kevesebb a kíváncsi turista az említett évszakokban, az időjárás viszont már, illetve még szépnek mondható.

Rómában érdemes korán kelni, hiszen így két legyet is üthetünk egy csapásra: több esélyünk van a helyi nevezetességeknél olyan fotót lőni, amelybe nem csüng bele senki könyöke, és az ébredő város látványa is olyan csoda, aminek kár lenne nem a szemtanúja lenni. Sokan vannak, akik egyszerűen nem tudnak elszakadni a várostól, és Rómát örökké a szívükben hordozzák.

Ha mi is ebben a „betegségben”szenvedünk, a sajgó szívünkre talán gyógyírként szolgálhat a Trevi-kút körüli legenda, miszerint, ha pénzt dobunk a vízbe, garantáltan visszatérünk még egyszer az életünk folyamán az Örök Városba. Mert Rómát bizony nem elég csak egyszer látni.

Az utazás Romába egy varázslatos élménnyel gazdagítja az odalátogató vendégeket, amelyet nem csak a csodálatos fényképek, hanem az emlékezet is sokáig megőriz, hiszen Róma, az örök város!