Belföld utazás a középkor romantikájával megfűszerezve

belföld utazás

Érdekes időket élünk. Most, ezekben a napokban mindannyian kicsit magunkba szállva, befelé figyelve észrevesszük és őszintén értékeljük azokat a jelenségeket, amelyek mellett talán, mielőtt még beütött volna a járvány, szó nélkül elmentünk volna. Különösen igaz ez a hazánk látnivalóira is. Igen, mindig is tudtuk jól, hogy Magyarország nincs híján a vonzó nevezetességnek, de a szívünk inkább a külföldi csodák felé húzott minket. Most, hogy a világ megállt egy percre lélegzetet venni, körülnézve azon kapjuk magunkat, mennyi csoda várja, hogy felfedezzük őket- csodák, amelyek csupán egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Jelen cikkünkben a belföld utazás tematika mentén haladva jegyet váltunk, és képzeletben visszarepülünk a középkorba.

A hazánk ugyanis nincs híján a csodás középkori épületeknek, kastélyoknak és váraknak, amelyeket, ha enged a karantén szorítása, mindenképpen érdemes meglátogatnunk, akár a családdal együtt is. A képzeletbeli listánk első helyezettje kétségtelenül az Egri vár. A tény, miszerint az egyik legjelentősebb történelmi eseményünk színteréről beszélünk, már önmagában megalapozza hely hangulatát. Mert bizony itt harapni lehet a középkori történelmet, így, ha szívesen vetjük bele magunkat a dicső múlt jeles történéseinek a boncolgatásába, az Egri vár tökéletes miliőt szolgáltat az ábrándozásra, az emlékezésre – és a hazánk hős fiainak való tiszteletnyilvánításra is.

Következő állomásunk a híres Esztergomi Bazilika mellett található, annak nívójától cseppet sem elmaradó vár, amely 50 méter magas dombon áll. Az idelátogató érdeklődőknek, ha sikerül meghódítani a vár felé vezető meredek lépcsőket, olyan látványban lehet részük, amit garantáltan nem felednek egész életükben. A látkép ugyanis az egész kanyargós Dunát és csodás környékét magába foglalja, így a festői légkör csókolta lelkünk könnyen kiszakad a szürke hétköznapok monotonitásának a szorításából. Amennyiben nem győzünk betelni a Dunával és a magaslati levegővel, válasszuk úti célunkul a Visegrádi várat!

 

A középkori grandiózus épület magasából elképesztő kilátás tárul a szemünk elé: a híres Dunakanyar, aminek a szépségét kár is lenne megpróbálni szavakba önteni- azt tapasztalni kell. A vár lovagi termében és panoptikumában sétálgatva visszarepülünk a középkor viharos, vérgőzös időszakába, oda, ahol a lovagoké és a bátorságé volt a főszerep. Ha az idei belföld utazást mindenképpen a Balaton környékére tervezzük, ne hagyjuk ki a közelben található káprázatos Sümegi várat se. A lovasbemutatóiról és várjátékairól híres Sümegi várban aztán igazán megtapasztalhatjuk, milyen volt az élet néhány száz évvel ezelőtt!

Az épületet sűrű erdő övezi, így, ha kedvet kapunk egy kis sétára, nyugodtan andaloghatunk a dús lombkoronájú fák féltő ölelése alatt. Végül, de nem utolsó sorban, mindenféleképpen szót kell ejtenünk a Somlói várról is, ami már inkább rom, mint egész épület. Az viszont kétségtelen, hogy a hely maradéktalanul megőrizte a középkor romantikus hangulatát, amit nagyban emel a rom közepén található, titokzatos hatszögletű torony. Mi lehet a torony egykoron, azt csak találgatják a kutatók, de nagy a valószínűsége, hogy a múltban kápolnának adott helyet a kecses épület. A belföld utazással, ha a fent említett várak egyikét választjuk, garantáltan feledhetetlen élményben lesz részünk.