Belföldi utazás a legszebb természeti tájakon keresztül

Ha szóba kerül a szabadság, akkor sokan nem a belföldi utazás mellett voksolnak, hanem messzi tájakon kalandoznak képzeletben. Hiszen oly sok szép hely van a világon! Ott vannak a végtelennek tűnő tengerek, az elképesztő magasságokba nyúló hegyek, az extra különleges kanyonok. Igen ám, de úgy néz ki, egyelőre tényleg csak gondolatban utazhatunk az országhatárokon kívülre, a koronavírus járvány miatt ugyanis nem hagyhatjuk el kis hazánkat. Ez persze nem átok. Itthon is rengeteg különleges hely van, amit érdemes megnézni, aminek érdemes a részesévé válni. Bár az éttermek, szállodák és más hasonló helyek szolgáltatásait nem élvezhetjük, a természet, mint végső menedék mindig rendelkezésünkre áll. Egy-egy szép hazai tájon bármikor tehetünk belföldi utazást.

Belföldi utazás számokban (2019)

A KSH adatai alapján, 2019-ben némileg kevesebben utaztunk belföldre, mint 2016-ban, 2017-ben vagy 2018-ban. A 2020-as adatok még nincsenek meg, de a koronavírus járvány miatt a statisztikán is lenyomatot fog hagyni az éles váltás. Az egynapos utazások TOP települései: Budapest (11,7%), Eger (5,3%), Debrecen (2,7%), Pécs (2,3%), Szeged (2,1%), Nyíregyháza (2,1%), Siófok (1,8%), Gyula (1,4%), Sopron (1,3%) és Győr (1,3%). Ami a többnapos belföldi utazásokat illeti, a legnépszerűbb úti cél Siófok volt 2019-ben, ide utazott a megkérdezettek 6,6%-a. A második legkedveltebb célpont Hajdúszoboszló (4,8%), illetve Eger (4,7%). A tíz legnépszerűbb magyar város közé került még: Gyula, Budapest, Zalakaros, Balatonfüred, Hévíz, Szeged és Sopron. (Forrás: KSH)

Óh, te csodás Rónaság az Alföldön!

 

A Rónaság nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legnagyobb egybefüggő síksága. Talán hajlamosan vagyunk azt gondolni, hogy ugyan minek elmenni egy pusztára, ahol nincs semmi, de ha ellátogatunk erre a vidékre, hamar megértjük a tájegységben rejlő különlegességet. Itt eredeti vályogházakat találunk, amiket nagy gonddal építettek fel elődjeink. Sok helyen még a padlót sem burkolták le.

Miért fontos információ ez a belföldi utazás kapcsán? Azért, mert ide érkezve úgy érezhetjük, hogy sok évet utaztunk visszafelé az időben. Részesévé válhatunk a régi világ eredeti atmoszférájának, amit bizony már nem sok helyen tapasztalhatunk meg. Országunk eme csodás vidékén gémeskútból húzhatjuk a vizet és jóféle homoki bort ihatunk. Kipróbálhatjuk a pusztai lovaglást is, ami hihetetlen szabadságérzettel vértez fel bennünket.

Ha tovább merészkedünk a lovas tanyákon, akkor a belföldi utazás keretén belül megnézhetjük magunknak a Fehér tavat is. Amit feltétlenül érdemes tudni, hogy 280 madárfaj honos hazánk ezen részén. Amerre a szem ellát sárga-zöld színben pompázó pusztaságot, kék eget, bárányfelhőket és sok-sok madarat láthatunk.

Káli medence, mutasd a lenyűgöző világodat!

A Káli medence a Balaton-felvidék egyik kiemelt gyöngyszeme. Egészen pontosan Zánka és Révfülöp között elterülő turisztikai régióról van szó, ami egyedülálló természetföldrajzi és önálló szubmediterrán klímát tudhat a magáénak. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a tájegység olyan, mintha külön életet élne. Ellátogatva oda, mi is megtapasztalhatjuk a határtalan szabadságot.

Az erős tájjelleget a hatóságok sem veszik félvállról. Kizárólag olyan épület építhető a területen, ami illeszkedik a tradicionális környezetbe. Ennek, meg persze a különleges természeti látnivalóknak köszönhető a vidék egységes, semmi máshoz nem hasonlítható látványa. Az itt található falvak rendezettek, tiszták és sétálgatva a kis utcákon, mindenhol takaros kis portákban gyönyörködhetünk.

Rengeteg tanösvény közül választhatunk, ha kirándulni támad kedvünk, de a kerékpározás szerelmeseiként is megtalálhatjuk a nekünk tetsző útvonalakat. Sokan a környező falvakat nem gyalogszerrel járják be, hanem biciklivel, hogy egy kis színt vigyenek a belföldi utazásukba. Hogy csak néhány települést említsünk, amiket érdemes körbejárni: Szentbékkálla, Kővágóörs, Köveskál, Mindszentkálla, Salföld, Kékkút, Monoszló. Útba ejtve ezeket a helyeket, lélegzetelállító utazást tehetünk a Káli medencében.

Szalajka-völgy, te csoda, mutasd meg magad!

Szilvásvárad mellett, a Bükki régióban találjuk a Szalajka-völgyet, ami hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Rögtön a bejáratnál fogad minket a Szilvásváradi Erdei Kisvasút, amivel közel 5 km távolságot tehetünk meg, mire elérünk a végponthoz a Fátyol-vízeséshez. Ez hazánk egyik legkedveltebb és legforgalmasabb kisvasútja.

A Szalajka völgyről azt érdemes tudni, hogy a terület már az őskortól fogva lakott. A latin eredetű sal alcalim, azaz szalalkálinak nevezett hamuzsír égetése után kapta a nevét. Számos természeti csoda vár itt ránk, ha úgy döntünk, hogy belföldi utazásunk célpontjaként választjuk. Nemcsak a kisvasúttal, hanem biciklivel, sőt, gyalogszerrel is körbejárhatjuk a vidéket.

A klasszikus metódus szerint, a látogatók kisvasúttal mennek a Fátyol-vízesésig, majd innen kényelmes sétával haladnak vissza a völgy bejáratához. Az utóbbi években jelentős volumenű fejlesztések valósultak meg, aminek köszönhetően az útvonal teljes egészében akadály-mentesítve lett.