Berlin látnivalók tekintetében is kiváló úti cél

Ha egy csodálatos európai úti célt szeretnénk meglátogatni a tavaszi, vagy őszi időszakban, akkor nem kell messzire utaznunk, hiszen Berlin látnivalók tekintetében a kontinens egyik legkiválóbb desztinációjának tekinthető. Németország fővárosa a maga közel 5 milliós agglomerációjával egyből magába szippantja az ide látogatókat. Ez kulturális sokszínűségének és mintegy ezer éves történelmének köszönhető.

A megannyi különböző helyszín és a relatíve nagy távolságok miatt 1-2 nap alatt csupán a legfontosabb műemlékeket vehetjük sorra, a Berlin látnivalók nagy száma inkább egy egész hetes városnézést indokol, így tervezéskor tanácsos eszerint kalkulálni. Mielőtt útnak indulnánk, mindenképpen készítsünk egy részletes tervet, mert a helyszínre érve már kár az időt arra pazarolni, hogy eligazodjunk a Berlin látnivalók tömkelegén. Természetesen az sem mindegy, mennyi időre érkezünk, ahogy annak is komoly szerepe van, autóval, vagy repülővel közelítjük-e meg a fővárost.

Íme néhány kihagyhatatlan Berlin látnivaló

 

Valójában nem túl igazságos dolog sorrendet felállítani a műemlékek közt és a legszívesebben azt tanácsolnánk mindenkinek, hogy az összes helyszínre látogasson el, ám kis túlzással ehhez még az is kevés lenne, ha hónapok állnának a rendelkezésünkre.

Ezért aztán jó, ha tudjuk, van néhány Berlin látnivaló, amit gyakorlatilag kötelező megtekinteni, ha a német fővárosban járunk. Ilyen például a leégéséig a törvényhozás helyszíneként funkcionáló Reichstag, ami a kormányzóság központja volt. Ez a neoreneszánsz stílusban épült palota egyike a Berlin látnivalók legpompázatosabb darabjának és a teljes felújításnak köszönhetően az épület ismét régi fényében tündököl.

Úgyszintén magával ragadó a ma már Németország újraegyesítését szimbolizáló Brandenburgi Kapu is, ami nem csupán a Berlin látnivalók közül számít kiemelkedőnek, de az ország egyik legismertebb nevezetessége is egyben. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az óváros és a kulturális programok olyan páratlan élményt jelentenek, amire talán egyik más európai főváros sem képes.

A Berlin látnivalók rendkívül sokszínűek

Tudniillik egy késő esti séta a Múzeum-szigeten, vagy egy kellemes kávézás a Berlini Dóm árnyékában is olyan élmény, ami örökre velünk marad. Annak érdekében, hogy a maximumot ki tudjuk hozni látogatásunkból, elengedhetetlen, hogy alaposan megtervezzük a legfőbb lépéseket.

Az útitervünkbe vegyük fel azon a Berlin látnivalók sorát, amelyeket mindenképpen meg szeretnénk nézni. A fent említetteken túl ilyen lehet még a Berlini Fal, a Nikolai negyed és persze az Unter den Linden, a város legismertebb sugárútja is.

Vegyük sorra a legfőbb múzeumokat és ne hagyjuk ki az állatkertet sem. Miután listánk végső formát öltött, már nagyjából látni fogjuk, mennyi időre lesz szükségünk a Berlin látnivalók végiglátogatásához. Ennek tükrében tudunk szállást foglalni és kijelölni az ideális időpontot. A nyári nagy meleg nem a legalkalmasabb a városnézésre, ezért inkább a tavasz végét, ősz elejét érdemes megcéloznunk.

Berlin nevezetességei azonnal magával ragadnak

A legnagyobb dilemmát az utazás hosszának meghatározása jelentheti. Ma már ismét gyakorta foghatunk ki rendkívül olcsó repülőjegyeket, jellemzően 2-4 napos tartózkodással. Természetesen egy hosszúhétvége keretében is meglátogathatók Berlin nevezetességei, ám ha túlságosan szoros az ütemterv, akkor igazán egyik helyszínt sem fogjuk élvezni.

Ilyenkor két lehetőség közül érdemes választanunk. Az egyik, hogy ebben a pár napban megtekintjük azokat a műemlékeket, amik a legfontosabbak számunkra és a Berlin látnivalók többi részét egy következő alkalomra hagyjuk. Amennyiben nem tervezünk a közeljövőben még egyszer ide utazni – például mert a többi fővárosra is szeretnénk sort keríteni -, akkor hosszabb tartózkodásban gondolkodjunk, illetve az is remek alternatíva, ha egyúttal bejárjuk az ország leggyönyörűbb látnivalóit is.

Németország nevezetességei megérnek egy nagyobb körutazást

Autóval ugyan meglehetősen messze van a főváros Budapesttől, de ha rászánjuk magunkat a 8 órás táv megtételére, akkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy meglátogatjuk Németország nevezetességei nagy részét is.

Ehhez persze legalább egy hétre szükség van, ám München, Drezda, vagy akár Lübeck olyan páratlan élményt nyújt, ami megfizethetetlen. Eltz vára és a Neuschwansteini kastély egyaránt olyan, mintha egy mesekönyvből lépett volna elő, így aztán az út a kicsik és a nagyobbak számára is bőven tart meglepetéseket. Kezdjünk a déli területeken és látogatásunkat fejezzük be a Berlin látnivalók megtekintésével. Így kényelmesen sort keríthetünk mindenre és ha jól időzítünk, akkor az Oktoberfesten alapozhatjuk meg a hangulatot a körutazásunkhoz.