Csak egy nap utazás a Balatonra a vírus idején?

csak egy nap utazás

Ez az év több okból is más, mint a hátunk mögött lévők. A világban uralkodó helyzet, ami alatt elsősorban a koronavírust értjük, az élet minden szegmensére rányomta a bélyegét, több olyan jelenséget és tevékenységet is megváltoztatva –reméljük, csupán ideiglenesen-, amelyek az átlagember átlaghétköznapjainak a szerves részét képezik.

Tipikus példa erre a csak egy nap utazás kategóriájában a nyári kirándulás. Bár az időjárás manapság elég „szomorkás”, előbb-utóbb remélhetőleg eloszlanak a fellegek, mi pedig kicsit kiengedhetjük a fáradt gőzt- hol másutt, ha nem a Balatonon?

A csak egy nap utazás keretein belül, mivel az aktuális vírusügyi szabályozások lehetővé teszik, akár Balatonozhatunk is egy kicsit a családdal – feltéve, ha betartjuk a releváns utasításokat és tanácsokat. Mivel a strandok is sorra nyitnak ki, az éttermekről és a kávézókról nem is beszélve, némi információgyűjtés és óvatosság fejében semmi sem állja útját a családi kiruccanásnak.

 

Az óvatosak aztán felteszik magukban a kérdést: de vajon a vízben terjed-e a vírus, van-e mitől félni? A jó hír az, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a koronavírus nem terjed vízben – ez persze nem garancia semmire, hiszen még a vízben is, legyen szó tengerről vagy medencéről, be kell tartanunk a távolságtartás okos szabályait annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk.

Abban az esetben, ha a kellemetes időtöltés fejében a Balatonra esik a választásunk, duplán biztonságban érezhetjük magunkat, ugyanis a kutatók megállapították azt is, hogy a nagyobb mennyiségű vízben a vírusnak szinte semmi esélye a terjedésre – ha pedig ez sós, és nem édesvíz, a százalékok még szebb vonzóbb formát öltenek.

Ha csak egy nap utazásra vágyunk, amelynek során végre lazíthatunk kicsit, egy nagyon fontos dologra figyeljünk oda: óvakodjunk a zsúfolt helyektől! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a partszakaszon nagyobb kockázatott vállalunk, mint odabenn a vízben, hiszen, ha a pihenni vágyó emberek képtelenek tartani az előírt távolságot, vagyis a minimum 1,5 métert, a vírusnak is nagyobb esélye van a terjedésre.

Legyen szó tehát kisebb vagy nagyobb volumenű nyaralásról, a kulcsszó még mindig a megfelelő távolság megtartása. A jó hír az, hogy a Balatonon az arra kihelyezett szervek fokozott figyelmet szentelnek a strandon tartózkodó emberek számára, ám a szabadstrandokon a mi felelősségünk betartani az előírt óvintézkedéseket.

Egyébként a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a múlt hónapok kötelező kellékeit, a maszkot, a kesztyűt és a fertőtlenítő szereket akkor se hagyjuk otthon, ha a strandra készülünk. Bár ez kicsit kényelmetlenül hangzik, az igazság mégis az, hogy a saját és a családunk egészségéért semmi sem túl nagy ár. Azok a személyek pedig, akik élnek-halnak a pancsolásért, és úgy érzik, képtelenek legalább még egy évet várni a vízparti élményekre, meg kell, hogy hozzák ezt a kompromisszumot, ha csak egy nap utazás mellett döntenek.