First minute vs. last minute utazás – melyik kinek éri meg?

A last minute angolul azt jelenti, hogy utolsó perc. Ezt a kifejezést is jellemzően a szállások és utazások kapcsán használják. Ilyenkor az utazás kezdete előtt nagyon rövid idővel megvásárolható akciós lehetőséget hirdetnek a szolgáltatók. A szóhasználatban az ultra last minute is jelen van, amit tényleg az utolsó percben tesznek közzé. Ha valaki igényt tart a lehetőségre, akkor jóformán szinte azonnal, akár másnap indulhat. Cserébe viszont még a last minute ajánlatoknál is olcsóbban utazhat. A last minute utazások azért kedvezőek, mert a szolgáltatók el tudják adni azokat a helyeket, programokat, amiket hagyományos áron a fő-, illetve előszezonban nem tudtak értékesíteni. Ennek köszönhetően további nyereségre tehetnek szert vagy legalábbis minimalizálhatják a veszteségeiket.

Kinek éri meg a first minute utazás?

A first minute, vagyis az előfoglalási akció elsősorban azoknak éri meg, akik már jóval az utazás időpontja előtt tudják, hogy hová szeretnének menni. Ők azok, akik már az előző évben kiválasztják a célállomást, a szállodát és a programokat. Ilyenkor szinte végtelen a lehetőségek tárháza. Bármelyik szálloda, ellátás, indulási időpont elérhető. Az érdeklődőknek nem kell megalkudniuk vagy kompromisszumot kötniük. Nem úgy, mint azoknak, akik az utolsó pillanatra halasztják a foglalást. Egyes szállodatípusok, illetve szobatípusok igen hamar elfogynak, ami azt jelenti, hogyha ragaszkodunk az igényeinkhez, akkor érdemes előre foglalnunk. A first minute utak jelenleg kifejezetten aktuálisak, hiszen amikor ismét megnyílnak a határok, mindenki utazni akar majd.

Kinek éri meg a last minute utazás?

 

A last minute utazás azoknak kedvező, akik alapvetően nem tervezték, hogy bárhová is utaznának, az utolsó pillanatban viszont meggondolják magukat. A főszezon kellős közepén nem biztos, hogy találunk megfelelő szállodát, de előfordulhat, hogy már az előszezonban is nehézségekbe ütközünk. Sokan már az előző évben leadják a foglalásaikat, kihasználva az előkedvezményeket, ami nyilvánvalóan nem kedvez a késlekedőknek. A legjobb szállodák, szobák igen hamar elfogynak és ha találunk is olyat, ami tetszik, lehet csak aranyáron, amit nem vagyunk hajlandóak kifizetni érte. Ilyenkor jöhetnek szóba a last minute lehetőségek. Amennyiben kivárjuk, akkor jellemzően augusztus végén, illetve szeptemberben tudunk utazni, amikor már lecsengőben van a nyár. Ha ez nem számít, akkor megéri vadászni az ajánlatokra, mert a főszezon árainál jóval olcsóbban tudunk utazni. Minél közelebb vagyunk az induláshoz, annál kedvezőbb áron tudunk foglalni.

Kinek éri meg az last moment utazás?

Előfordul, hogy a repülő néhány órán belül indul, ezek az extra olcsó, úgy nevezett last moment lehetőségek. Persze nem mindenkinek szíve-vágya, hogy spontán ötlettől vezérelve, kapkodva szervezze meg a nyaralását, de a kalandkedvelő párok, baráti társaságok kifejezetten vadásszák ezeket az ajánlatokat. Vannak, akik előre összekészített bőrönddel várnak a reptéren, hogy amint meghirdetésre kerülnek a last moment utak, azonnal lecsaphassanak rájuk. Nekik általában mindegy, hogy hová utaznak és milyen szállodában fognak lakni, mivel a felfedezés élményére helyezik a fókuszt. Vannak olyanok is, akik a szálloda tekintetében nagyon rugalmasak, de a célállomást leszűkítik, például a tengerparti desztinációkra. Az utolsó pillanatban persze soha nincs garancia arra, hogy sikerül kifogni egy olyan utazást, amit szeretnénk. Ilyenkor lényegében a maradékból válogatunk és legfeljebb csak a mások által lemondott helyekre férünk be.