Horvátország busszal? Egyáltalán nem olyan, mint a régi társasutak!

horvátország busszal

Nem mindenki rajong a repülésért, viszont, ha valaki vezetni sem szeretne órákon át, akkor tökéletes választás Horvátország busszal való megközelítése. Évtizedekkel ezelőtt nagyon népszerűek voltak az úgynevezett buszos társasutazások. Manapság sok indokot hallhatunk, ha azt kérdezzük meg az emberektől, miért jó opció Horvátország busszal történő megközelítése, ha nyaralni indulnak.

Az egyik, hogy nincs saját autójuk vagy csak az egyikük rendelkezik jogosítvánnyal, így megterhelő lenne több száz kilométert egyszerre levezetni. A másik indok a repüléstől való félelem szokott lenni, ami meglehetősen sok embert érint. Ezt csak fokozza, hogy hiába van Horvátország viszonylag közel, legalább egyszer át kell szállni egy másik járatra és viszonylag hosszú az utazási idő. A harmadik, leggyakoribb válasz pedig a kérdésre, hogy így könnyebben meg tudják közelíteni az úti céljukat és a transzferrel sem kell bajlódniuk.

busszal horvátországba

 

Ez utóbbi vélemény mindenképpen megalapozott, hiszen a távolsági buszokkal több városba közvetlenül eljuthatunk. Ráadásul a buszjegy oda-vissza olcsóbb, mint a repülőjegy, az ülések nem kisebbek, mint a repülőgép turistaosztályán és az utazás ideje alatt nézhetjük az elsuhanó tájat. Sőt, míg úton vagyunk busszal Horvátországba, a megállók idején leszállhatunk és a friss levegőn megmozgathatjuk a tagjainkat.

Hogyan készüljünk poggyásszal, ha utazásunk célja Horvátország busszal?

Korábban is ellenőrizték a buszok indulása előtt a feladott poggyászok súlyát, de 2018. január 1-től még jobban megszigorították. Ennek oka nem más, mint a biztonság, hiszen nem mindegy mekkora súllyal indul el egy busz egy hosszú útra. Emellett a hatályos jogszabályok is maximalizálják a buszok tengelyterhelését. Az alsó csomagtartóban elhelyezett csomag súlya busztársaságonként eltérő súlyú és méretű lehet.

busz horvátország

Természetesen a buszra is felvihető egy kézitáska, kézipoggyász, ennek súlya és mérete is az adott társaság előírásaitól függ. Ebben a legfontosabb holmikat, gyógyszereket, elektronikai berendezéseket tarthatják maguknál az utasok, a személyi okmányok és más fontos dolgok mellett.

Trükközni nem nagyon lehet a csomagokkal, mivel bármikor ellenőrizheti egy-egy mérőállomáson a hatóság a busz súlyát. Ha többnek találják, addig nem indulhat tovább a járat, míg meg nem szüntetik valahogy a problémát, ami akár azt is jelentheti, hogy valakinek a csomagját ott hagyják vagy bizonyos dolgokat több embernek ki kell pakolni a poggyászából.

Mivel ételt és italt a buszokon nem lehet vásárolni, érdemes egy rugalmas falú, a kézipoggyász méretével megegyező hűtőtáskában enni- és innivalót bekészíteni. Tudni kell, hogy ez beleszámít a fedélzetre felvihető kézitáskák számába! Fontos tudni, ha valamit az utazás végén a buszon felejtünk, a busztársaság nem vállal felelősséget érte, sem a tulajdonoshoz való visszajuttatásért.

Ha Horvátország busszal lesz megközelítve, kérhetünk jobb ülőhelyet?

A buszokon – ahogy a repülőgépeken – lehetőség van az úgynevezett prémium ülőhelyek lefoglalására. Igaz, ez ebben az esetben is plusz költséggel jár. Azt azonban érdemes tudni, hogy ezek a helyek csupán jobb kilátással járnak, hiszen az ajtók mögött helyezkednek el. Ezeken kívül, az emeleti panorámás ülések tartoznak még ebbe a kategóriába, szóval komolyabb kényelmi fokozatra ne számítsunk!

Minden szempontból biztonságos Horvátország busszal

Sokan attól tartanak, hogy órákon át össze lesznek zárva egy csomó idegen emberrel és ez higiéniai szempontból nem igazán kecsegtető gondolat. Ez azonban indokolatlan félelem, hiszen ezeken a járatokon nagy hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre és más higiéniai megoldásokra, hogy az utasok egészsége biztonságban legyen.

Meg aztán a repülőgépeken is eléggé össze vannak zsúfolva az emberek. Az aktuális biztonsági előírásokról az indulás előtt mindig tájékoztatják az utasokat, de a busztársaság weboldalán is lehet tájékozódni a tudnivalókról.

5 dolog, amit feltétlenül be kell tartanunk, ha elindulunk Horvátországba busszal

1.Ha busszal utazunk Horvátországba, bizonyosodjunk meg arról, hogy a személyi okmányaink nem járnak le az út megkezdésétől számított 6 hónapon belül! Ha a lejárati idő ennyire közel van, nem vehetjük igénybe a szolgáltatást.

2. Ahogy a személyautók vezetője és utasai esetében, úgy az üdülőjáratokon is kötelező a biztonsági öv használata. Ennek oka a maximális utasbiztonság, hiszen, ha mindenki be van kötve, egy esetleges baleset során nem repülhet ki senki az üléssorok közé vagy az ablakon keresztül a szabadba. Így az életveszélyes sérülések esélye nagymértékben csökkenthető.

3. Gyermekek igénybe vehetik a buszjáratot, de csak és kizárólag 3 éves kor felett, ezt a szülőknek érdemes figyelembe vennie az utazás megtervezésekor.

4. Háziállatot nem szállíthatunk a busszal Horvátországba, még hordozóban sem, ez szintén előírás.

5. A rendszeres megállók során kell elintézni az esetleges egészségügyi szükségleteket, mivel a mellékhelyiség nem használható a buszokon, ami 4-5 óránként nagyjából félórát jelent.