Kairó látnivalók – A varázslatos Egyiptom

Egy külföldi utazás attól lesz igazán varázslatos, ha a miénktől teljesen eltérő kulturális környezetet is megtapasztalunk, erre pedig az Egyiptomi Arab Köztársaság fővárosa kitűnő lehetőségeket biztosít. Tudniillik Kairó látnivalók tekintetében az egyik leggazdagabb helyszín a Közel-Keleten, a turizmus jelentősége miatt ráadásul kifejezetten biztonságosnak tekinthető úti cél. Ide érkezve úgy érezhetjük, egy egészen más világba csöppentünk és a Kairó látnivalók mellett már önmagában a miliő is hatalmas élményt jelent.

A táj, az épületek és az ottani gondolkodásmód ugyanis olyannyira különbözik az európai szemlélettől, hogy 1-2 napnak el kell telnie, mire teljes mértékben adaptálódni tudunk. Ezt a folyamatot azonban mindenképpen megéri türelemmel végig várni, hiszen ezt követően a Kairó látnivalók végig látogatása egy egészen más élménnyel kecsegtet. Ugyanakkor feltétlen érdemes körültekintően eljárnunk és nagyon alaposan megtervezni utunkat. Így ugyanis elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Egy Kairó utazás előkészületeket igényel

Noha Egyiptom hihetetlenül népszerű a turisták körében, afrikai ország lévén van néhány tényező, amire feltétlenül fektessünk már előzetesen nagy hangsúlyt. Már hónapokkal a Kairó utazás előtt érdemes ellenőrizni az irataink érvényességét, különös tekintettel az útlevélre.

 

Ügyeljünk rá, miszerint annak legalább az utazástól számított fél évig hatályosnak kell lennie, így amennyiben a lejárati idő ehhez közeli, inkább újítsuk meg az okmányt. A Kairó látnivalók megközelítése idegenvezető segítségével a legegyszerűbb és egyben legkényelmesebb, ezért ha csak nem vagyunk kifejezetten kalandvágyók, feltétlenül szervezzük ezt le már jó előre.

Egy all inclusive csomag több szempontból is remek választás lehet. Tartsuk szem előtt azt is, miszerint az ottani klíma a hazaitól jelentősen eltér, ezért öltözéket úgy pakoljunk, hogy a Kairó látnivalók megközelítése során is kellemesen érezzük majd magunkat. A forróságban a megfelelő napvédelemről is gondoskodni kell, tudniillik az érzékenyebb bőrűek akár percek alatt is csúnyán leéghetnek.

Egyiptom last minute – figyeljük az ajánlatokat

Minden nyaralás kapcsán örök kérdés, hogy milyen időponttal járunk vajon a legjobban. Az ország északkeleti részén a nyári hónapokban szinte elviselhetetlen meleg uralkodik, emiatt a Kairó látnivalók bebarangolására április, illetve október a legideálisabb.

Ilyenkor érdemes figyelni az aktuális lehetőségeket, hiszen egy Egyiptom last minute ajánlattal rengeteget spórolhatunk. Természetesen előfordulhat, hogy így szinte azonnal indulnunk kell, ám ha ezt meg tudjuk oldani, akkor nagyon jól járhatunk. A főváros ugyanis hatalmas, területe a háromezer négyzetkilométert is meghaladja, így aztán ha a Kairó látnivalók közül minden fontosabbat meglátogatnánk, egyáltalán nem mindegy, azt milyen körülmények közt tesszük meg.

Ez a rendkívüli történelmi gazdagsággal rendelkező város tárt karokkal várja a turistákat, a legnehezebb feladatunk így kétségkívül az lesz, hogy meghatározzuk, mely ikonikus helyszínek férnek fel listánkra.

Kairó látnivalók – készítsünk tervet, így nem maradunk le semmiről

Ha Egyiptom, akkor elsőre legtöbbünknek a Gízai piramismező és a Nagy Szfinx ugrik be, persze nem véletlenül. Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisai igazán lélegzetelállító kulturális helyszínek, s bár a helyi árusokkal legyünk nagyon óvatosak, ha itt járunk, ezt nem szabad kihagynunk, hiszen a Kairó látnivalók közül messze ez a leghíresebb.

További lebilincselő ókori emlékek várnak ránk az Egyiptomi Régészeti Múzeum tárlatain, ahol százezernél is több kiállítási tárgyat tekinthetünk meg, így erre a programra érdemes akár egy egész napot is rászánnunk. Ugyancsak kötelező úti célnak minősül a Citadella, ahol a mecsetek mellett a Hadtörténeti Múzeum és az Ékszer Palota is egyike a Kairó látnivalók legszebbikének.

Ha pedig egy kis kalandra vágynánk, akkor vár minket a világ egyik legnagyobb múltra visszatekintő piaca, a Khan El-Khalili souk, ahol némi alkudozást követően csodálatos ajándékokat szerezhetünk be.

Egyiptom látnivalók tekintetében is kivételes

Természetesen ha lehetőségünk adódik rá, akkor nem feltétlen kell az egész nyaralásunkat a fővárosban tölteni. Tudniillik Egyiptom látnivalók vonatkozásában roppant gazdag ország és némi odafigyelést és előkészületet követően bátran bebarangolhatjuk, akár önállóan, akár szervezett kirándulások keretében.

Ezzel együtt persze elengedhetetlen informálódni annak érdekében, hogy ne tévedjünk olyan környékre, ami esetleg kevésbé biztonságos, ám ha úgy érezzük a Kairó látnivalók legjavát már meglátogattuk, bátran induljunk útnak.

A karnaki templomkomplexum és a Királyok Völgye egyaránt Luxor közelében található, de az ország második legnagyobb városa, Alexandria is kitűnő célpont lehet. Amennyiben pedig szeretnénk bepillantást nyerni Egyiptom valódi arcába, várnak minket az Abu Szimbel-i templomok, vagy épp a Siwa Oázis és az ott élő berberek világa.