Körutazások olcsón? Szervezzük magunknak!

Ha igazán szeretnénk megismerkedni egy ország, vagy egy tájegység legfontosabb látnivalóival, akkor a körutazások jelentik a legoptimálisabb alternatívát erre a célra. Noha elsőre sokkal kényelmesebbnek tűnik egy adott helyszínen eltölteni az időt, jó eséllyel nem látogatunk vissza ugyanabba az országba még egyszer, így rengeteg potenciális élményről lemaradunk. A különböző utazási irodák ajánlataiban emiatt körutazások százait találjuk, ám ezek jellemzően meglehetősen költségesek.

Szerencsére létezik rá mód, hogy egy ilyen turné ne terhelje meg túlságosan a pénztárcánkat és a legtöbbször ehhez még csak komolyabb kompromisszumokat sem kell kötnünk. Tudniillik ha saját magunknak szervezünk le mindent, akkor jóval olcsóbban is kijöhetünk a végén, ám ha így döntünk, akkor legyünk nagyon körültekintők. Elég egyetlen nagyobb hiba és borul minden, ez pedig a körutazások esetében nagyon komoly következményekkel is járhat. Ám ha megfontolt módon cselekszünk és alaposan körbejárjuk a témát, akkor szinte garantált a siker.

Hatalmas élmény egy európai körutazás

 

Akárcsak az élet legtöbb területén, úgy a saját vakációink megtervezésénél is tanácsos a fokozatosság elve szerint cselekedni. Elsőre tehát olyan kalandot szervezzünk, ahol relatíve kevés a buktató és vész esetén egyszerűen hazajuthatunk. A belföldi körutazások keretében ráadásul olyan helyekre juthatunk el hazánkban, ahová jó eséllyel egyébként sose jutna eszünkbe ellátogatni.

Miután az ezzel járó kihívásokat sikerrel vettük, következhetnek a szomszédos országok, ahol rengeteg tapasztalatot gyűjthetünk. Végül pedig, amikor már elegendő rutinnal rendelkezünk, egy európai körutazás koronázhatja meg a ténykedésünket. Mivel ez egy hatalmas kaland, legalább 2-3 hétben érdemes gondolkodnunk és persze az is komoly dilemmát jelent, hogy autóval, netán vonattal vágjunk-e neki az útnak. Ám mire idáig eljutunk, már tökéletesen tisztában leszünk a képességeinkkel és az elvárásainkkal is, így nem lesz nehéz döntenünk.

A szervezett körutazások előnyei és hátrányai

Aki kevésbé kalandvágyó, az persze bátran választhatja valamelyik iroda szimpatikus ajánlatát. Kétségtelen ugyanis, hogy a szervezett utaknak is megvan a maga előnye. Ezeknél a legnagyobb vonzerőnek a kényelem tekinthető, hiszen az ilyen körutazások kapcsán általában csak annyi a dolgunk, hogy jól érezzük magunkat és megjelenünk az adott helyszíneken, a meghatározott időben.

Azoknak tehát, akik kizárólag kikapcsolódni szeretnének, ez egy remek alternatívát jelenthet. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy ezeknél az időbeosztás rendre szigorú és nem igazán van lehetőség önálló programokra. Emellett az ilyen körutazások csak akkor lehetnek költséghatékonyak, ha minden egyes programon részt veszünk, tudniillik azokért mindenképpen fizetnünk kell. Ez azonban sokszor fárasztó – például egy görög körutazás is ilyen – és persze az is megesik, hogy olyan helyszínre kell elmennünk, ami amúgy nem igazán érdekel minket. Ezeket a tényezőket tehát feltétlenül tartsuk szem előtt, ha a szervezett körutazások valamelyike mellett tennénk le a voksunkat.

Milyen szempontokra figyeljünk egy önállóan megszervezett körutazás kapcsán?

Ezért aztán gyakorta sokkal személyre szólóbb élményt kapunk, ha saját magunknak intézünk mindent. Ez azonban korántsem egyszerű feladat, hiszen a közlekedés mellett a szálláshelyeket, a belépőket és az étkezést is intéznünk kell, így aztán körültekintő tervezésre lesz szükség. Elsőként azt kell eldöntenünk, milyen járművel történik majd a körutazás.

Ha autóval megyünk, akkor minden részletre kiterjedően vizsgáltassuk át a gépkocsit még indulás előtt, ha pedig vonatozunk, akkor időben vegyük meg a jegyeket, bérleteket, mert így rengeteget spórolhatunk. A körutazások sikere gyakorta a szálláshely megválasztásán is múlik. Erre szenteljünk elegendő időt, ellenkező esetben csak drágán, vagy nagyon kényelmetlenül tudjuk majd megoldani a kérdést. Itt is érdemes jó előre gondolkodni, lévén az utolsó pillanatban leadott foglalások szinte mindig nagyobb költséggel járnak.

Körutazások repülővel?

Egy ilyen kaland esetében általában maga az út jelenti a legnagyobb élményt, így aztán nem feltétlen szerencsés a leggyorsabb megoldást előnyben részesíteni. Ennek ellenére természetesen léteznek körutazások repülővel is, noha ezek jellemzően sokkal drágábbak a többi alternatívánál.

Kivéve, ha mi magunk vásároljuk meg a jegyeket, hiszen némi szerencsével elcsíphetünk kiváló ajánlatokat is. Amennyiben emellett döntünk, akkor mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezek a fajta körutazások meglehetősen fárasztók és nagyon ügyeljünk arra, hogy két repülés közt elengedő időt hagyjunk a regenerálódásra.