Különleges kirándulóhelyek Magyarországon: Érdemes mindet meglátogatni!

Amikor valaki egy élményekben gazdag utazásra gondol, akkor szinte egyből a külföldi helyek jutnak eszébe, még annak ellenére is, hogy hazánkban is temérdek egyedi, érdekes látnivaló található. A különleges kirándulóhelyek Magyarországon sem ritkák, sőt, többségük elképesztően varázslatos, így legalább egyszer mindegyiket érdemes megnéznünk.

Noha nem rendelkezünk kiemelkedően magas hegyekkel, sőt, tengerparttal sem, az igazán különleges kirándulóhelyek Magyarországon legalább könnyedén megközelíthetők, ami valljuk be, gyakorta hatalmas előnyt jelent. Időnként ugyanis csak egy röpke kikapcsolódásra tudunk beiktatni, így aztán külön öröm, ha egynapos kalandra is bátran elindulhatunk. Azt azonban érdemes szem előtt tartanunk, miszerint a különleges kirándulóhelyek Magyarországon épp amiatt kivételesek, mert a legtöbbünk figyelmét elkerülik. Pedig olykor a kevésbé ismert célpontok felkeresése okozza a legnagyobb élményt.

Természetközeli kirándulóhelyek Magyarországon – nem csak túrázóknak

 

Természetesen egyáltalán nem mindegy, egyedül vágunk neki a kalandnak, netán családdal együtt, ahogy az is rengeteg mindent befolyásol, ki mennyire szereti a hosszú, olykor megerőltető sétákat.

Szerencsére bőven találhatók olyan kirándulóhelyek Magyarországon, ahol mindenki megtalálja a számítását és a környék bebarangolása mellett a helyi nevezetességek feltérképezése is kiváló programot jelent. Tipikusan ilyen a különleges kirándulóhelyek Magyarországon lista egyik ékköve, a bikali Élménybirtok, ami a Puchner Kastélyszálló közvetlen szomszédságában várja a látogatókat. A középkori hangulat, az egész napos bemutatók azonnal magával ragadják az ide érkezőket. A különleges kirándulóhelyek Magyarországon is tartogatnak valódi meglepetéseket, ennek pedig az Élménybirtok egy tökéletes példája.

Amennyiben hosszabb tartózkodást tervezünk, akkor hasonló kalandot ígér a naszvaji Barlanglakások és a közeli De la Motte-kastély felkeresése is. Időnként az igazán különleges kirándulóhelyek Magyarországon is a régi időket idéző térségekben találhatók, így feltétlenül érdemes esélyt adni a kevésbé ismert célpontoknak is.

A legszebb kirándulóhelyek Magyarországon nagy múltra tekintenek vissza

Időnként persze jobb biztosra menni, főképp, ha már nem csak egyedül, vagy kettesben vágunk neki az utazásnak, hanem a kicsik is velünk tartanak.

A gyerkőcök figyelmét ugyanis jóval nehezebb hosszú távon lekötni, ezért aztán sok esetben a legszebb kirándulóhelyek Magyarországon listájáról kiesnek azok, amik csak a felnőttek számára tartogatnak látnivalókat. Szerencsére nem kell kétségbeesnünk, hiszen jó néhány olyan célpontot találhatunk, ami az egész családnak kiváló élményt nyújt.

A Veszprémi Állatkert Kalandpark és Dínópark biztos sikert ígér, s bár léteznek hasonlóan különleges kirándulóhelyek Magyarországon, a hatalmas kifutók, a folyamatos élményetetések és az ország legnagyobb dinoszaurusz kiállítása garantáltan örök élményt jelent majd. Ugyancsak varázslatos az Aggteleki Nemzeti Park, hiszen a Baradla barlang bebarangolása egy egész napos elfoglaltságot jelent, a környező látványosságokról nem is szólva.

Különleges kirándulóhelyek Magyarországon – fedezzük fel az országot

Kétségtelen, hogy egy külföldi útnak mindig megvan a semmihez sem hasonlítható hangulata, ám ha egyszer rákapunk a hazai élményekre, utána már kétszer is meggondoljuk, átlépjük-e a határt egy vakáció kedvéért.

Tudniillik a különleges kirándulóhelyek Magyarországon elérhető távolságban vannak és jellemzően jóval kevesebb költséggel is járnak, mint egy egzotikus célpont. Ez pedig főképp családi kiruccanások kapcsán bírhat döntő befolyással, lévén pár óra alatt az ország bármely pontja elérhető, ami hatalmas könnyebbséget jelenthet. Ráadásul a különleges kirándulóhelyek Magyarországon gyakorlatilag minden igényt lefednek.

Legyen szó városnézésről, fürdőzésről, túrázásról, vagy épp valamilyen élményről, garantáltan megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb helyszínt. A Szarvasi Arborétum, a Tisza tavi Ökocentrum változatos programjai például tanítva szórakoztatnak, így kitűnő megoldást jelentenek az egész család számára.

Kirándulóhelyek Balaton vonzáskörzetében: élmények a pancsolás mellett

A legegyszerűbb dolgunk azonban kétségtelenül akkor van, ha a magyar tengert választjuk pihenésünk helyszínéül. Tucatjával várnak ránk ugyanis remek kirándulóhelyek Balaton vonzáskörzetében, így nekünk csak azt kell meghatároznunk, milyen élményekre is vágyunk igazán.

Keszthely, a tó nyugati szegletében bármilyen irányból könnyedén megközelíthető, a Festetics-kastély és a különleges kiállítások pedig egész napos programot ígérnek. Az igazán különleges kirándulóhelyek Magyarországon általában a régmúlt világába kalauzolják el a látogatókat és nincs ez másképp itt sem.

Azonban a Szigligeti vár, a Tapolcai-tavasbarlang, vagy épp a Hévízi Tófürdő felkeresése is felejthetetlen kalandot ígér. Jól látszik tehát, miszerint a legnépszerűbb, különleges kirándulóhelyek Magyarországon nagy részben a Balaton környékén találhatók, így ha huzamosabb időt töltünk el a tónál, akkor feltétlenül érdemes minden irányba bebarangolni a környéket.