Last minute Magyarországon, a csodás Balaton-felvidéken

last minute Magyarországon

Ez az év sajnos nem igazán kedvez a nagyobb lélegzetvételű nyaralásoknak, ám ez nem jelenti azt szerencsére, hogy egész nyáron odahaza kellene kuksolnunk és búslakodnunk. A last minute Magyarországon keretén belül például meglátogathatjuk a kishazánk nagy kedvencét, a Balatont és Balaton-felvidéket is- ám most elsősorban nem feltétlenül csak és kizárólag a pancsolás jegyében. A Balaton vidéke ugyanis hemzseg a szebbnél-szebb geológiai látnivalóktól – lássuk hát, milyen lehetőségek állnak nyitva azok előtt, akik a nyaralást a last minute Magyarországon címszó alatt kívánják megélni!

A maga 250 millió évével a Velencei-hegység a geológia régmúltba nyúlik vissza. A többnyire gránitból álló sziklák elképesztően varázslatos légkört teremtenek, aminek a szemlélésével, egy kis beleéléssel mi is villámgyorsan visszarepülhetünk a múltba- az emberiség előtti időkbe. A kalandra éhes nyaralóknak a könnyen megközelíthető, Kőtenger névre keresztelt terület szolgáltat feledhetetlen élményt, a maga számtalan túraútvonalával. Ezek az útvonalak különféle nehézségi szintekre vannak osztva, így mindenki könnyen kiválaszthatja az ideálist a saját fizikumának és céljainak a függvényében.

Ingókövek, titokzatos barázdák és mélyedések, hatalmas, az égfelé törő sziklaóriások – az biztos, hogy a Kőtenger remek lehetőséggel szolgál a jobbnál-jobb fotók elkészítésére, amivel aztán hazatérve büszkélkedhetünk a család és a barátok előtt. Szintén a Balaton-felvidéken találhatjuk a last minute Magyarországon másik kedvelt végállomását, az egykori bazalt vulkánt, Hegyestűt. A 337 méter magas kiemelkedésről pompás látvány tárul a szemünk elé- a csodás, méltóságteljes Balaton és a hegyvidék páratlan festői miliője.

 

Végül, de nem utolsó sorban, a valóban vakmerő, kifejezetten jó fizikai erőnlétben lévő személyeket invitálnánk meg a last minute Magyarországon utazás keretén belül- a végállomás a Csodabogyós barlang Balatonederics közelében. A maga 6 kilométerével és a 136 méter mélységével a barlangrendszer igazi kihívást rejt, amit az is fokoz, hogy a táv legnagyobb részét a hasunkon kúszva vagy négykézláb kell megtennünk.

Ilyen mélységekbe már a napfény sem hatol be, így a bátorszellemű vállalkozók kénytelenek a saját lámpásuk adta fényforrással beérni, ha látni is szeretnének valamit. A feladat nem egyszerű, így nem ajánljuk olyanoknak, akik hajlamosak a klausztrofóbiára, esetleg nem eléggé fittek az embert próbáló barlangászathoz. A látvány viszont kárpótol minket minden erőfeszítésért, lenn a mélyben ugyanis bámulatosan szép cseppkőbarlangot találunk – az utánozhatatlan formák szobrásza, a természet ereje pedig ezúttal is belénk forrasztja a szót.