Látogassa meg az isteni Görögországot busszal

Görögország busszal

Már csupán néhány hét választ el minket a várva várt üdülési szezontól és végre kicsit kikapcsolódhatunk. Végre hátunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait és az egész család felkerekedhet egy nagyobb túrára. A mediterrán országok sajnos viszonylag messze esnek a hazánktól, ráadásul sokan vagyunk azok, akik a repüléstől is irtózunk. Jó hír azonban, hogy például Görögország busszal való meglátogatása egy teljesen valóságos opció. Érdemes észben tartani viszont, hogy ezek az utak nem a rövidségükről híresek, így kellőképpen fel kell készülnünk egy ilyen maratonra. Először is fontos, hogy csak a legszükségesebb dolgokat csomagoljuk be, hiszen minden utazási társaságnál limitálva van az egy főre jutó bőröndök mennyisége.

Ha elhatároztuk, hogy Görögországot busszal hódítjuk meg, nem árt, ha kényelmes ruhát veszünk fel, mert csak az odaút is akár 24 órába telhet, így egy éjszakát mindenképp a gépjárműben kell majd tölteni. Ha nem csupán a parton való heverészésre vágyunk, hanem tartalmas, izgalmakkal tele élményekkel szeretnénk gazdagodni, az ország fővárosát, Athént semmiképp ne hagyjuk ki. A mai nyugati civilizáció egyik legősibb városáról van szó, több, mint 3000 éves múlttal, ami önmagában is érdekfeszítő. A közigazgatási és kulturális központja Görögországnak busszal ugyan egy jó 26 órás út, de garantáltan megéri végigszenvedni. Arisztotelész szülővárosának legjelentősebb látványossága az Akropolisz.

Az ősi városból megmaradt épületegyüttes, az ókori világ egyik csodája. Monumentális rom, amelynek semmihez sem hasonlító kisugárzása van. A bölcsesség és a művészetek istennőjének, Pallasz Athéné tiszteletére épült Parthenon dór oszlopai már messziről arról árulkodnak, hogy egykoron itt egy dicsőséges város állt. Ezt követően egy kis sétával felkereshetjük a régi piacteret, vagyis az Agorát. Ez volt az ókori Athén politikai és gazdasági központja. A tér közepén 10 méter magas oszlopaival 32 méter hosszan áll a robusztus, tekintélyt parancsoló Héphaisztosz-templom. A kovácsmesterség istenéről elnevezett épület maradványainak falain Thézeusz hőstetteit követhetjük nyomon. Méretekben még ezen is túltesz Zeusz temploma.

A görög főisten emlékére állított templom oszlopai 15 méter magasan tornyosulnak. Mára már csupan 15 darab áll belőlük, de elképzelni is hihetetlen, hogy egykor 104 ekkora monstrum alkotta a teljes pompájában tündöklő zarándokhelyet. A kultúrsokk okozta éhséget Plaka falusias jellegű, festői városrészében csillapíthatjuk. A vendégszerető helyiek pici éttermeiben sorra kóstolhatjuk a hagyományos görög ínyencségeket. Az igazi görög gyros összehasonlíthatatlan az otthonival, de bátran kipróbálhatja a szuvlakit is, ami nyárson sült sertés vagy csirkehús.

A turisták egybehangzó véleménye szerint, itt készítik a világ legfinomabb rántott tintahalát, a kalamarit, amit szintén érdemes megízlelni. Természetesen nem maradhat el a görög saláta sem, amit mindig friss zöldségekből készítenek egy kis feta sajttal és olivaolajjal tálalva. A görögök nagyon erősek édességekben is. Sehol másutt nem kap igazi sűrű, krémes joghurtot, ami mézzel és fügével van megbolondítva. A baklava pedig egy rétestészta alapú finomság rengeteg dióval és mandulával, ráadásul cukorszirupba áztatva. Rengeteg életre szóló élménnyel gazdagodva térhet majd haza Görögországból busszal és higgye el, így még a visszaút is kellemesebb lesz.