Magával ragadó, kihagyhatatlan Milánó látványosságok

Aki egyszer Észak-Olaszország fővárosában jár, azt garantáltan azonnal rabul ejtik a Milánó látványosságok. Lombardia székhelye egyben az ország második legnépesebb települése is egyben, s bár okkal tartják Itália gazdasági központjának, turistaként sokkal nagyobb jelentőséggel bír varázslatos építészete és kulturális öröksége.

A közel másfél milliós metropolisz igazi világváros, ezért aztán ha látogatásunk során szeretnénk a Milánó látványosságok legjavát egy úttal végig látogatni, elengedhetetlen lesz egy alapos útitervet készítenünk. Elsőként azt kell meghatároznunk, az év mely szakában kerítünk sort vakációnkra, hiszen a terület nedves szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, ami egy kicsit trükkössé teszi a tökéletes időpont megválasztását. A nyári hónapok ugyanis nem annyira melegek, cserébe viszont meglehetősen csapadékosak.

A Milánó látványosságok megtekintésére a tél sem feltétlenül a legszerencsésebb időszak, hiszen mind a mai napig jellemző erre a régióra az intenzív havazás, ami jelentősen megnehezítheti a dolgunkat. Az április-május, illetve a szeptember-október azonban remek választást jelenthet.

Érdemes a legjelentősebb Milánó látnivalók sorával kezdenünk

 

Bármennyire is körültekintően tervezzük meg látogatásunkat, a rengeteg nevezetesség felkeresésére biztosan nem lesz elegendő egy hét, de valószínűleg ennek duplája is kevés lenne. Persze nincs is ezzel semmi baj, hiszen ahogy például igaz az a London látnivalók kapcsán, úgy egy ekkora várost itt sem lehet keresztül-kasul bejárni pár nap alatt. Ám ez egyben azt is jelenti, hogy a Milánó látnivalók közül priorizálnunk kell.

Ezt megtehetjük népszerűség alapján is, ám sokkal szerencsésebb, ha inkább az érdeklődési körünk alapján választunk a Milánó látványosságok közül. Ha a zene szerelmesei vagyunk, akkor akár többször is érdemes jegyet váltanunk a Teatro alla Scala valamelyik előadására, emellett a legnívósabb operaelőadások egyikére is feltétlen üljünk be a Teatro degli Arcimboldi pompázatos termébe. Világhírűek a Milánó látványosságok sorában a színházi előadások is, egy prózai előadás a Piccolo Teatro di Milanoban biztosan felejthetetlen élmény lesz majd.

A történelmi épületek a legnépszerűbb Milánói látnivalók

Akár a képzőművészet, a festészet, vagy épp a világhírű előadások iránt is érdeklődünk a leginkább, nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb hatással bíró Milánó látványosságok mellett. Ezek pedig kétségtelenül a több száz éves, történelmi épületek. Utunk során így biztosan kihagyhatatlan a Dóm, ami több szempontból is egyedülálló a világon.

Az építkezés ugyanis közel hat évszázadon keresztül zajlott és csak a huszadik század hatvanas éveiben fejeződött be. Homlokzati része magával ragadó látványvilággal rendelkezik, hiszen száznál is torony és kétezernél is több szobor található rajta. Monumentális dimenzióit mi sem jellemzi jobban, mint hogy a milánói Dóm a világ ötödik legnagyobb temploma (kontinensünkön csak a Szent Péter Bazilika előzi meg). Az épület közvetlen közelében is szép számmal akadnak Milánói látnivalók, hiszen itt található többek közt II. Viktor Emánuel lovas szobra, illetve a Palazzo Reale és a Palazzo Arcivescovile is. A királyi palotában ráadásul állandó kiállítások is helyt kapnak, melyből megismerhetjük a Milánó látványosságok egyik legnépszerűbbjének, a Dómnak a pontos történetét. Bátran kalkuláljunk tehát úgy, hogy a Milánói főegyházmegye főszékesegyházának meglátogatására egy teljes napot szánunk.

A közelben is szép számmal vannak Milánó látványosságok

Utunkat mindig úgy érdemes megtervezni, hogy a lehető legoptimálisabb távolságban legyenek a különféle céljaink. Egy ekkora világvárosban ugyanis másképpen az időnk nagy részét tömegközlekedéssel fogjuk tölteni, ami meglehetősen frusztrálóvá válhat. A Dómtól tehát tanácsos a Teatro alla Scala forgatagába indulnunk, ami már önmagában is a Milánó látványosságok egyik leginkább lélegzetelállító darabja és az itt található luxusüzletek csak dobnak az összképen.

Ezt követheti a Santa Maria delle Grazie templom, amely Olaszország egész történelmét magán hordozza. Az épület ugyan ingyenes és különösebb sorban állás nélkül is látogatható, ám ha szeretnénk megtekinteni Leonardo da Vinci egyik leghíresebb műremekét, az Utolsó vacsorát, akkor már jó előre jegyet kell rá váltanunk. Tekintettel arra, hogy ez a Milánó látványosságok egyik legkülönlegesebb darabja, feltétlenül érdemes hónapokkal a tervezett utunk előtt ezt megejteni. Természetesen mindenképpen ejtsük útba a Leonardo da Vinci múzeumot is, amely az ország legnagyobb ilyen jellegű intézménye. Emellett még számtalan emlékezetes helyszínt felkereshetünk, hiszen a Milánó látványosságok hihetetlen számban képviseltetik magukat. Ennek tükrében pedig a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy többször is visszatérünk ebbe a varázslatos városba.