Miért utazzunk Horvátország tengerpartjaira?

Horvátország tengerpart

Az irigység ugyan nem szép dolog, de olykor alapja is van. Ha van valami, amire sárguló tekintettel nézünk a horvátokra, akkor az kétségkívül a dalmát partvidék. Hazánkfiai számára Horvátország tengerpart tekintetében verhetetlen, erről árulkodik az is, hogy egyes becslések szerint, évente csak Magyarországról kb. 650 ezren látogatják az egykori Jugoszlávia tagországát. Ott, ahol nem is oly rég, közel 30 évvel ezelőtt még javában dúlt a véres délszláv háború és ennek következtében soha nem látott államcsőd ütött be, ma már turisták milliói lepik el az egész országot.

Horvátország tengerpartja nagyjából 450 km hosszan nyúlik, szóval bőven van üdülőövezet, amiből kedvünkre válogathatunk. A mediterrán éghajlatnak köszönhetően tavasztól késő őszig jó meleg van, ráadásul a helyiek az esőt maximum a tévéből ismerik. Mivel tőszomszédos országról beszélünk és a területe is jóindulattal fele hazánkénál, autóval is simán elutazhatunk a kiválasztott helyre, akár végig autópályán haladva. Horvátország tengerpartjának déli része, vagyis Dalmácia régiója a legkedveltebb a turisták körében, de azon belül is a legtöbb idelátogató Dubrovnik városát zárta a szívébe.

Amennyiben Ön is a dalmát várost nézte ki üdülési célpontnak, feltétlenül több napra tervezzen, hiszen a fürdőzésen kívül rengeteg más programmal színesítheti az ottlétet. A Dubrovnik Riviéra számos kis szigetet és öblöt foglal magába a maga kis sajátosságaival. Kedvünkre válogathatunk a nagyon sima, homokos partszakaszok és a meredekebb, sziklás helyek közül. A kristálytiszta víz és az elképesztő látvány viszont mindenhol egyformán jellemző. Miután kellően lebarnultunk, semmiképp ne szalasszuk el Dubrovnik városát is közelebbről szemügyre venni. „Adria gyöngye” közel 1400 éves múltra tekint vissza, maga az óváros pedig az UNESCO kulturális világörökség része.

Majdnem 2 km hosszú és 25 méter magas fal veszi körül, melynek tetejéről lélegzetelállító kép tárul elénk az egyik legszebb horvátországi tengerpartról. A régies épületek mellett, monumentális templomok, kolostorok és erődök tarkítják Dubrovnik meseszerű miliőjét. A középkori környezet a hollywoodi filmrendezőket is gyakran megihleti. A George R. R. Martin fantasy regényéből adaptált világhírű filmsorozat, a Trónok Harca stábja is dolgozott itt, ugyanis ez a város adta Királyvárat, a fiktív birodalom fővárosát. Ha tehát összetett élményre vágyik, és azt szeretné, hogy a család minden egyes tagja életre szóló élménnyel gazdagodjon, nyugodtan válassza Dubrovnikot, Horvátország tengerpartjai közül.