Nem fog unatkozni a tunéziai utakon!

tunéziai utak

A legtöbb ember imádja a telet, mivel akarva-akaratlanul is összeköti azt a legnagyobb családi ünneppel, a karácsonnyal. Aztán itt van még a gyerekek legnagyobb örömére a Mikulás és a bulizóknak pedig Szilveszter éjjel is. De miután véget érnek az örömteli napok, a fagyos időjárást a hátunk közepére sem kívánjuk. Ha el szeretne menekülni pár napra a családjával együtt a zord télből egy melegebb éghajlatra, a tunéziai utak csak Önre várnak! Az európaitól gyökeresen eltérő kultúra és egzotikus táj ráadásul egy teljesen idegen kontinensen egy karnyújtásnyira van csupán.

Ez Afrika legészakibb országa, Tunézia. Az arab állam tényleg közelebb van, mint gondolnánk, hiszen a fővárosa, Tunisz nagyjából 1800 km-re van Budapesttől, amely távolság egy röpke másfél órás repülőúttal pikk-pakk letudható. Az ország már több, mint 20 éve közkedvelt nyaralási célpont a magyar turisták körében, mind adottságai, mind jutányos ára miatt is, tudniillik a tunéziai utakat jóval olcsóbban megúszhatjuk, mint például egy egyiptomi vagy egy török kiruccanást. Amennyiben tengerpartra vágyna a család, mindenképp vegyék fontolóra Monastir városának meglátogatását. Gyönyörű, homokos tengerpart és kristálytiszta víz várja a fürdőzőket és a vízisportok szerelmeseit.

Miután kellően feltöltődtek D-vitaminnal, vegyék célba a várost és garantáltan életreszóló élményekkel gazdagodnak majd. Monastir ugyanis hű maradt a keleties hagyományokhoz, amelyet kitűnően alátámasztanak a régies utcák és a tradicionális épületek. Az éles szemű mozirajongók is felkaphatják a fejüket, hiszen a környéken forgattak le számos hollywoodi szuperprodukciót is. Otthont adott többek között Graham Chapman klasszikus vallási szatírájának, a Brian életének, valamint a régész-kalandor Indiana Jones is ebben a városban kutatott az elveszett frigyláda után. George Lucasnak egyébként nem volt idegen a tunéziai táj, mivel a Star Wars franchise egyik helyszínén, a Tatuin bolygón játszódó jelenetek is itt voltak felvéve.

A tunéziai utak egyik fő jellegzetessége a medinák, vagyis az óvárosok. Monastir medinája az egyik legszebb, legarchaikusabb és hála a helyieknek, szinte teljes egészében az eredeti pompájában virágzik. Itt található Tunézia nemzeti hősének, Habib Bourgiba emlékének felállított monumentális mauzóleuma is. Szinte kötelező ellátogatni egy másik lélegzetelállító épülethez, a Ribathoz, amely a 10. század környékén erődítményként szolgált. A környékbeli mecsetek is rendkívül érdekesek, és ha szerencsések vagyunk, talán egy éppen zajló templomi körmenetet is elcsíphetünk. Tunéziai utakról nem térhetünk haza szuvenír nélkül sem. A bevásárlás minden gond nélkül elvégezhető az utcákon hemzsegő kereskedők jóvoltából, csak ne felejtsen el alkudozni!