New York-i út – gazdag élmények, új receptek a poggyászban

A város, ami soha nem alszik: New York, vagy ahogyan sokan nevezik, a Nagy Alma, az USA egyik, ha nem a legikonikusabb városa. Ha szeretsz utazni és nagy világjárónak tartod magad, egészen biztosan megfordult már a fejedben, hogy meglátogasd ezt a végtelenül sokszínű várost, amely többek között az építészeti csodáiról, az örökösen fényárban úszó utcáiról, gazdag kulturális örökségéről híres.

Nem is csoda, hogy New York évente millió és millió, a világ minden szegletéről érkező embert vonz – és tart is a bűvkörében, hiszen rengetegen döntenek úgy a későbbiekben, a város túl nagy egyszeri falatnak bizonyul, s megéri az idő-, no meg a pénzráfordítást egy későbbi látogatás apropójából is.

 

Egy szó, mint száz: New York fantasztikus. De mégis, mi az, ami miatt érdemes az óceánon-túli látogatást fontolgatni? Cikkünk egyfajta gyorstalpaló, amelyben „átvesszük” a város leglehengerlőbb, leglátványosabb turista-csalogató csodáit.

Hol is kezdhetnénk másutt, mint a Szabadság-szobornál!

A 93 méter magas Szabadság-szobor az USA egyik legismertebb szimbóluma. New York kikötőjében áll, a Liberty Island-en. A szobor a franciák ajándéka, amelyet még 1886-ban kaptak az amerikaiak, a kivívott függetlenségük 100 éves évfordulójának apropóján.

Az emlékmű a szabadság és a remény szimbóluma – és nemcsak az őslakosok számára az. A múlt század nagy bevándorlási hullámai során ide érkező emberek ezt a hatalmas, sudár női alakot pillantották meg előszőr az Újvilágból a soknapos, többhetes, sokszor embert-próbáló hajóútjuk legvégén.

Az európai embereket különösen ámulatba ejti a látvány, mivel sokak számára a családi gyökereket és történelmi emlékeket képviseli: a Szabadság-szobor szinte a kézzel fogható formája azoknak az álmoknak, a Nagy lehetőségeknek, amelyek kalandvágyó elődeiket Amerikába sodorták.

Zöld oázis a nyüzsgő város szívében

Ezt követően vegyük célba a Central Parkot, amely lényegében egy (nem is olyan) kis zöld oázis a pezsgő metropolisz szívében. A park területe megközelítőleg 3,41 km2. A látképet sétányok, tavak, sportpályák és számos művészeti alkotás gazdagítja, így kínálva kikapcsolódást mind a helyi lakosoknak, mind a turistáknak.

Történelme, természeti szépségei és kulturális programjai miatt a Central Park az egyik leglátogatottabb és legismertebb városi park a világon, ne is hagyjuk ki, ha épp Manhattan-ben járunk.

Az éjszakai Times Square-hez semmi sem fogható

Villódzó neonfények, óriási reklámtáblák és sohasem pihenő, nyüzsgő tömeg – ez a Times Square, a világ egyik legismertebb közterülete. Közvetlen közelében találjuk a szintén világhírű színházi negyedet, a Broadway-t.

A Times Square pezsgése, különleges atmoszférája és kulturális jelentősége miatt azok számára is kötelező látogatási pont, akik a világváros ritmusát és színes forgatagát talán egy picit idegennek, túlságosan is gyorsnak tartják.

A felhőkarcolók városa is egyben

New York számtalan csodálatos felhőkarcolónak ad otthont, s ezek közül az egyik legikonikusabb az Empire State Building. Az építészeti remekmű Manhattanben emelkedik az égbe a maga 381 méter magasságával (antennájával együtt 460 métert is elér).

A bámulatos szépségű felhőkarcolót 1931-ben fejezték be, és több évtizeden keresztül a világ legmagasabb épületének számított. A látogatók a 86. és 102. emeleti kilátóteraszokról élvezhetik a lélegzetelállító panorámát, amely a város egészére kiterjed.

New York – az ízek városa

Ha megéhezünk a rengeteg csodás látnivaló, feledhetetlen kaland után, New York számtalan lehetőséget szolgáltat arra, hogy jóllakjunk és megismerjük az amerikai konyha tradicionális ételeit, ami nyilván sokkal több és sokkal különlegesebb, mint azt a hazai „amerikai” éttermekből már megismerhettük.

Az autentikus amerikai hamburger például nem hiába világhírű, de a konyhájuk sok egyéb finomsággal is büszkélkedhet. A hot dog, a mac ‘n’ cheese (sajtos tészta), a grillezett húsok csábító illata, gazdag íz-világa egészen biztosan odahaza, az utazásunk után is sokáig kísért majd az álmainkban.

És akkor még nem beszéltünk az édességekről! Az amerikai palacsinta például sokkal vastagabb és puhább, mint az európai változatok. Ahogy azt egy igazi New York-i reggelizőhelyen készítik, juharsziruppal és vajjal a tetején… egyszerűen ellenállhatatlan! Az amerikai palacsinta recept elkészítése egyébként nem nehéz, simán otthon is próbát tehetünk vele, feltéve, ha elsajátítottuk annak minden csínját-bínját.

Hazatérés – új ízekkel a poggyászban

Ahogy a fentiekből kiderült, egy pazar New York-i út nemcsak a város lenyűgöző látványosságaival gazdagítja az életünket, hanem az amerikai gasztronómiai ízekkel is. A hazaúttal nemcsak a látottakat és csodás emlékeket vihetjük magunkkal, hanem az ízek szerelmeseiként új receptekkel is „megtömhetjük” a poggyászunkat.

Otthon pedig, ha már minden kedves barátunknak megmutattuk az irigylésre méltó, látványos fotókat, sőt, reprodukáltuk az amerikaiak egyik kedvenc nyalánkságát is, próbaképpen, vagy csak úgy poénból, az összehasonlítás kedvéért bátran készítsük el a kedvenc palacsinta receptünket is – majd az „ítélőszék” (család, barátok) eldönthetik, melyik a finomabb.

Forrás: https://receptek.at/