Nyári nyaralás a titokzatos Skóciában

nyári nyaralás

Ha van ország, ahol az elmúlt korok történelme kézzel tapintható, és ahol mindent átitat a titokzatosság, akkor az a mesék birodalmának és a valóság találkozásának határmezsgyéjén fekvő Skócia. Aki már járt egyszer Skóciában, garantáltan soha nem feledi a helyet- és ott legbelül a lelke mélyén meg is változik egy kicsit. Ez a csöpp északi ország ugyanis elragadja a képzeletünket és soha nem látott, koboldokkal, vakmerő harcosokkal, kísértetkastélyokkal és eső áztatta, végtelennek tűnő illatos mezőkkel teli elfeledett helyre repíti az ide látogató turistát.

Abban az esetben tehát, ha a betervezett nyári nyaralás kerül szóba, mindenképpen érdemes a kívánságlistánkra tenni az Egyesült Királyság második legnagyobb országrészét, a függetlenségi vágy jelképét, Skóciát. Bizony, a skót klánok földje első osztályú célállomás, még akkor is, ha a nyári nyaralás szavak hallatán nem épp a zordan is csodás hegyek finom csipkéje jelenik meg a lelki szemeink előtt, hanem mondjuk egy fehérhomokos, pálmafákkal tarkított tengerpart (tengerpartja egyébként szintén van Skóciának, bár az igazság az, hogy nem tipikusan az a mediterrán jellegű). A letűnt korok hajdan volt dicsősége, a már említett erős történelmi felfűtöttség, a nehéz időkre való méltó emlékezés Skóciát semmihez sem hasonlító szépségű és hangulatú országgá teszi.

Edinburgh vagy Stirling utcáit járva már-már hallani véljük a szél susogásában a hajdan élt klánok bősz csatakiáltását, a kardok acélosan csengő hangját, a lovak nyerítését. A jó állapotban tartott kastélyok remek lehetőséget kínálnak a történelem szerelmeseinek a szórakozásra, de azoknak sem kell aggódni, akik a nyári nyaralás alkalmával inkább a pezsgő éjszakai életet tapasztalnák meg szívesebben. A hagyományos pubok, vagyis kocsmák, csakúgy, mint Angliában vagy Írországban, Skócia területén is szép számmal képviseltetik magukat.

 

Ha már elegünk van a hangulatos, füstös kocsmázásból, és a mindig finom, hideg sör kortyolgatásából, nekivághatunk meghódítani a természetet is. Skócia ugyanis a hegyek és a végtelen mezők, a vidáman csobogó folyók, a sűrű, titkokat rejtő vad erdők bölcsője, így a nyári nyaralás alkalmával a kalandokra vágyó utazók is megtalálják a számításukat. Ha Skóciában járunk, mindenképpen látogassunk el az északi Loch Ness híres/hírhedt tóhoz is- ami, bármilyen meglepő, csupán egy egyszerű tó.

Szépnek szép, az már biztos, de mégiscsak egy átlagos hely- lenne, ha nem élne a helyiekben oly mélyen a víz alatt élő szörny, Nessie létezésének vélt igazsága. A természet e csodás látnivalója egyébként, ha rendelkezünk a merész képzelet fantasztikus erényével, bizony tényleg rejt egyfajta lappangó-titokzatos kisugárzást, főleg, ha a látogatásunkat nem egy népes turistacsoport ölelésében, hanem magunkban, maximum még egy fő társaságában ejtjük meg a kései órákban. Abban az esetben tehát, ha különleges nyári nyaralásra vágyunk, most kivételesen ne a mediterrán országok között mazsolázgassunk, hanem válasszuk terminálunkul a csodaszép, ősi és titokzatosan káprázatos Skóciát!