Pécsi látnivalók: Kirándulás a város legjobb helyszíneire

Magyarország szebbnél szebb célpontokkal várja a külföldi és a hazai turistákat egyaránt. A pécsi látnivalók sokasága javarészt a város régmúltra visszatekintő történelmének köszönhető, tudniillik a rómaiak már a 2. században megalapították az akkor Sophiane névre elkeresztelt települést.

Alig kétszáz évvel később a terület fontos keresztény központtá vált, ennek legékesebb példája a ma már a világörökség részét képező ókeresztény temetői építmény együttes. Noha a Dunántúl legnépesebb városa lévén talán nem meglepő a pécsi látnivalók magas száma, ám a kiterjedt kulturális örökség még ennek tükrében is kiemelt turistacélponttá teszi Baranya vármegye székhelyét. Ahhoz tehát, hogy minden fontos helyszínt bejárjunk, akár egy teljes hetet is eltölthetünk itt.

A pécsi látványosságok közel két évezred történelmét ölelik fel

 

A város alig 160 négyzetkilométeres területén 250-nél is több műemléket található, így az utcákon sétálva valóban azt érezhetjük, hogy egy megelevenedett történelemkönyv tárul a szemeink elé.

A pécsi látnivalók sokszínűsége még a tapasztalt világjárókat is azonnal rabul ejti, ám ahhoz, hogy biztosan ne maradjon ki semmi, feltétlen érdemes jó előre, alaposan megtervezni látogatásunkat. A pécsi látványosságok végig látogatását nem is kezdhetnénk impozánsabb helyen, mint a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház. A bazilika alapjai immáron ezer évesek, ám a mostani arculata Schmidt Frigyes, a 19. század egyik leghíresebb templomépítőjének keze munkáját dicséri.

A pécsi látnivalók egyik legemlékezetesebb helyszínét érdemes nagyobb egyházi ünnepek idején is felkeresni, ilyenkor ugyanis orgona- és harangjáték várja a látogatókat.

Pécs látnivalók tekintetében a Dunántúl egyik legkiemelkedőbb helyszíne

A belváros felé haladva aztán a Széchenyi téren megtaláljuk a város egyik jelképét, a 16. század közepén épült Gázi Kászim pasa dzsámiját, ami napjainkban már római katolikus templomként üzemel.

Innen mindössze párszáz méterre található a Láng Adolf tervei alapján átépített városháza, ami a pécsi látnivalók sorában előkelő helyet foglal el. Az épület alapja a 18. század elejére  nyúlik vissza. A Széchenyi téren sétálva döbbenünk rá csak igazán, hogy Pécs látnivalók szempontjából mennyire gazdag város.

A Lóránt-palota mellett a Megyeháza is ékes példája ennek, ám a Nádor szálló, vagy épp a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma is kiváló helyszín a múltidézésre. A belvárosban járva mindenképpen érdemes kitérőt tenni a lakatfalhoz, ami az országban elsőként adott helyt a szerelmesek rituáléjának.

A pécsi látnivalók sokszínűsége mindenkit elvarázsol

A több évszázados, különféle kulturális és vallási behatások eredményeképp a városnak ezer arca van és gyakorlatilag még a legeldugottabb kis utcákban is találkozhatunk valamilyen kuriózummal.

Ilyen például Ferhád pasa dzsámijának feltárt maradványai, vagy épp a Kálvária-kápolna, ami hazánk egyik legrégebben épült klasszicista körtemploma. Ha rajongunk a műemlék jellegű épületekért, akkor a pécsi látnivalók közül nem maradhat ki a város legismertebb sétálóutcája, a Király utca sem.

Az autóforgalom elöl teljesen elzárt terület kiváló helyszín egy kifogástalan ebéd, vagy vacsora elköltésére, az elegáns miliő pedig remek hangulatot biztosít ehhez. Érdemes egy egész napot rászánni a Zsolnay Kulturális Negyed bebarangolására is. A pécsi látnivalók egyik leghíresebbje a méltán világhírű porcelán manufaktúra egykori gyárának területén épült és számtalan érdekességgel várja a kíváncsiskodókat.

Pécs környéki látnivalók – az aktív pihenés szerelmeseinek

A történelmi műemlékek kedvelői mellett azok is megtalálják a számításukat, akik könnyedebb szórakozásra vágynak.

A Mecsek oldalában található Állatkert és Akvárium-Terrárium a családbarát pécsi látnivalók sorát gazdagítja. A közel két évig tartó felújítást követően 2016-ban nyílt meg a modernizált komplexum, ahol közel 300 faj, mintegy 1500 egyede tekinthető meg.

A Misina csúcsán áll Magyarország legmagasabb épülete, a Pécs környéki látnivalók sorában kihagyhatatlan tévétorony. A Misina-tetőre akár gyalogosan is feljuthatunk, de ha megelégszünk a 80 méter magasban nyitott kilátóterasz nyújtotta kihívással, akkor akár busszal is megközelíthetjük az épületet. A torony környéke kitűnő kirándulóhely, a magasból pedig pécsi látnivalók tömkelege tárul a szemünk elé.