Pihenés a paradicsomban, ilyen egy Bora Bora nyaralás

bora bora nyaralás

Mindössze 29 km2 területű az „elsőszülöttnek” is nevezett sziget, de aki igazi csodás és különleges környezetre vágyik, annak a Bora Bora nyaralás az igazi álomutazás. Manapság semmi sincs túl távol, így Francia Polinézia sem, ahol annak idején Gauguin megtalálta a boldogságot és festményei alapján sokan szintén beleszerettek a helyi hangulatba. Bár a festőművész főleg Tahitin élt, mi most egy másik, szintén csodás szigetet, Bora Bora tájait és az ottani nyaralás lehetőségeit vettük górcső alá.

Ilyen időjárás vár a turistákra a Bora Bora nyaralás során

A 118 elemből álló szigetvilág – bár majdnem 4 millió négyzetkilométeren terül el – nagyon hasonló klímával rendelkezik. Ha az egyiken jártunk, komolyabb meglepetést a másikon sem okoz majd az időjárás. Az éghajlat trópusi, mivel az Egyenlítőtől délre, majdnem a Csendes-Óceán közepén helyezkedik el a szigetcsoport, évente 3000 órán át süt arrafelé a Nap.

November és április között melegebb van, ilyenkor a nappali hőmérséklet 30-32 fok körül alakul, éjjel is csak 21 fokra esik vissza. Ebben az időszakban a páratartalom nagyjából 80%, ami a magyarországi viszonyokhoz képest nagyon furcsa lehet az első napokban. Kicsit olyan érzés, mintha egy üvegházban lennénk. Az év ezen szakaszában gyakran esik, de mivel meleg van, ez is inkább a levegő páratartalmát és a hőérzetet növeli.

 

bora bora nyaralás árak

Január és március között ciklonok is kialakulhatnak a térségben. Májustól októberig kellemesebb, szárazabb a helyi klíma. Ilyenkor csupán 27-28 körüli a nappali, míg 22-24 fok az éjszakai hőmérséklet és a páratartalom is alacsonyabb, ez az úgynevezett száraz évszak. A legnépszerűbb turista időszak mindössze 2 hónapra, júliusra és augusztusra korlátozódik.

Aki kerülné a tömeget, annak jobb, ha más időpontot választ. Szerencsére az óceán vizének hőmérsékletét nem befolyásolják az évszakok, egész évben 25-30 fokos, így a búvárkodás és a vízi sportok szerelmesei mindig megtalálják a számításukat a szigetet körülvevő atollok környékén.

Mit jelent a sziget neve?

Tahiti maohi nyelven a sziget neve „elsőszülött”, mivel a helyi, polinéz legendák szerint, ez a földdarab volt az első, ami a szigetcsoportból elsőként emelkedett ki a vízből. Külön érdekesség, hogy ez az a sziget, ahol az első fehér telepes a XVIII. században egy hajótörött, James Connor volt, aki egy helyi lányt vett feleségül és élete végéig Bora Borán maradt.

Mélyre kell a zsebbe nyúlni a luxusért – Bora Bora nyaralás árak

Ahogy sok távoli úti cél esetében, a legnagyobb költség itt is az utazás ára, hiszen egy Bora Bora nyaralás repülővel kivitelezhető. Az 1 főre szóló Budapest-Tahiti oda-vissza repülőjegy 500-600 ezer Forintba kerül – kiegészítő szolgáltatások függvényében még többe is -, de fel kell készülni a többszöri átszállásra és a minimum 40 órányi repülőútra. Ha rövidebb idő alatt szeretnénk eljutni álmaink szigetére, az gyakran az eredeti repülőjegy díjának a négyszerese is lehet.

Tahiti fővárosából további 140-160 ezer Forintba kerül a továbbjutás szintén repülőn, egyenesen Bora Bora szigetére. A szigeten 3-6 csillagos hotelek, villák és apartmanok várják a turistákat, ezek költsége szezontól függő. 2 főre 20 és 800 ezer Forintba is kerülhet egy-egy éjszaka, a szolgáltatásoktól függően. Ráadásul a jobb helyeken július és augusztus hónapokra már az év elején teltház van előjegyezve, így érdemes időben szobát foglalni.

bora bora nyaralás repülővel

Ilyen programok várnak Bora Borán

Mivel a Bora Bora nyaralás leginkább a luxusról és az önfeledt lazításról szól, az aktív pihenés kedvelői nem biztos, hogy megtalálják a számításukat. Lehet búvárkodni, ráját simogatni vagy sétálni a tengerparton, úszni és kajakozni a tengerben.

A sziget közepén magasodó vulkanikus hegy, a több mint 700 méter magas Mount Otemanura is közkedvelt kirándulóhely, de akár egy rövid, szervezett szafarin is bejárható a sziget, érintve a csodálatos és látványos vízeséseket. A legtöbben azonban a kényelmes láblógatásért és a csendes szemlélődés kedvéért utaznak oda erre a csodálatos vidékre.

Az esetleges veszélyeket, kellemetlenségeket sem nélkülözi a Bora Bora nyaralás

Ha bármilyen problémánk adódik, például valamilyen módon elveszítjük az útlevelünket vagy más olyan gond adódik, ami miatt a külképviselet segítségére lenne szükségünk, készüljünk fel az igazi nehézségekre! Francia Polinéziában nincs magyar külképviselet, így Bora Borán sem juthatunk jogi támogatáshoz.

Mivel a térség francia fennhatóság alatt áll, a párizsi magyar konzulátus az illetékes a magyarokat érintő ügyekben, viszont a távolság miatt a kommunikáció és az ügyintézés felettébb nehézkes. Érdemes tehát minden holminkra vigyázni. A kórházi ellátás is meglehetősen költséges, így az utasbiztosítás megkötését soha ne felejtsük el!

A sziget közbiztonsága egyébként jó, veszélyes állatok és növények sincsenek a környéken, bár tény, hogy rovarokkal gyakorta találkozhatunk, még a szállodai szobánkban is. Ez arrafelé teljesen normális, hiszen a hoteleket úgy építették meg, hogy minél közelebb legyenek a természethez.