Sarti látnivalók: fedezd fel a környék legszebb nevezetességeit

Görögország már jó ideje előkelő helyet foglal el a nyaralni vágyók célpontjainak listáján, megérdemelt módon. Tudniillik nem kell a déli részekre utazni ahhoz, hogy varázslatos helyeket látogathassunk meg, hiszen például Sarti látnivalók tekintetében is kiváló desztináció, arról nem is beszélve, miszerint az egyik legszebb homokos tengerpartot itt találjuk.

Ez az aprócska, alig 1000 lelket számláló falu nyaranta megtelik élettel, lévén a Halkidikí-félsziget méltán népszerű üdülőhelye. Megközelítése még Magyarországról is kényelmesen kivitelezhető, repülővel Thesszalonikibe érdemes leszállni, ám akár autóval is kényelmesen elérhetők a Sarti látnivalók. Amennyiben az utóbbi metódus mellett döntünk, tanácsos hajnalban indulnunk, így elkerülhetjük a nagyobb forgalmat.

Innen Görögország nevezetességei is könnyen elérhető távolságban vannak

Sarti látnivalók szempontjából is kiváló választás, ám arról sem szabad megfeledkezni, miszerint a fekvése is rendkívül ideális, főképp, ha szeretnénk alaposan bejárni a közeli látványosságokat. Ez persze legfőképp a mi vérmérsékletünkön múlik, hiszen a napsütés és az azúrkék tenger önfeledt pihenésre csábít, olykor tehát elég nehéz rászánni magunkat egy-egy kirándulásra.

 

Görögország nevezetességei azonban okkal világhírűek és szinte vétek, ha nem használjuk ki az időt arra, hogy közülük felfedezzünk néhányat. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartanunk, miszerint ha a Sarti látnivalók mellett kifejezetten a helyi kuriózumok végig látogatása a célunk, akkor tanácsos inkább a tavaszi, vagy az őszi időszakra ütemezni a nyaralást. A főszezonban ugyanis nem ritka a hetekig tartó forróság sem.

Görögország látnivalók: így tervezzük meg utunkat

A nyugodt nyaralás egyik legfontosabb alappillére az előre kigondolt menetrend, amitől aztán persze igény esetén eltérhetünk, de így legalább nem menet közben kell improvizálnunk. Jelen esetben ez különösen kardinális kérdés, lévén Görögország látnivalók tekintetében is kimagasló adottságokkal rendelkezik.

Ennélfogva aztán szinte lehetetlen egy, vagy akár két hét alatt végigjárni mindet. A Szithonía-félsziget kiváló kiindulási pont, innen ugyanis nem csak a Sarti látnivalók érhetők el villámgyorsan, de szabadon eldönthetjük, melyik irányba induljunk kalandozni. Amennyiben saját autóval érkeztünk, kényelmesen bejárhatjuk a távolabbi látványosságokat is, ugyanakkor bátran bérelhetünk is járművet, noha a görög közlekedési kultúrát kétségkívül egy kicsit szokni kell.

Sarti látnivalók – gyalogosan is csodákra bukkanhatunk

Elsőként azonban mindenképpen a falu és a közvetlen környezetében található meseszép helyeket érdemes meglátogatnunk. A hőfehérre meszelt, kék zsalus házikók igazi hellén hangulatot árasztanak, a köztük megbúvó, autentikus fogadókban pedig a legfinomabb görög fogásokkal várnak minket.

Ezután gyalogosan is bebarangolhatjuk a környéket, felfedezhetjük az eldugott öblöket és akár a közeli Narancspartot is célba vehetjük, ám ez utóbbi már csak kitartó túrázóknak van elérhető távolságban. Robogóval a távolabb eső Sarti látnivalók, mint például Vourvourou apró szigetei és Halkidiki egyik legmegkapóbb települése, Toroni is elérhető távolságban vannak. Ugyanakkor ha autóval indulunk útnak, akkor a lehetőségeink száma szinte végtelen.


A közeli Sarti látnivalók megtekintése után semmiképp sem szabad kihagyni a Meteorákat, ami ugyan egy közel 5 órás út, de a bizánci kolostorok látványa azonnal kárpótol a fáradozásinkért.

Kréta látnivalók – amiért megéri repülőre szállni

Görögország már az első pillanatban rabul ejti az ide látogatókat, ám ha mégis úgy határoznánk, hogy a Sarti látnivalók mellett az összes népszerű helyszínre szeretnénk egy körben eljutni, akkor a legdélebben fekvő szigetet nem hagyhatjuk le célpontjaink listájáról.

Kréta látnivalók tekintetében is felülmúlhatatlan, ám a szurdokokkal határolt, óceáni élővilággal rendelkező terület hihetetlen hangulattal rendelkezik, megérkezve azt érezhetjük, egy egész más országban járunk épp. Vai pálmákkal teli tengerpartja azonnal rabul ejt, nem véletlenül a sziget legnépszerűbb pontja ez.

A Sarti látnivalók is örök élményt jelentenek, ám a knósszoszi minószi palota romjai, az Arkadi-kolostor, vagy épp Phaisztosz nyári palotája olyan varázslatos helyszínek, amiktől Krétán tett látogatásunk felejthetetlenné válik.