Sikonda látnivalók – varázslatos helyszínek Pécs közelében

Noha településként alig 100 éve létezik, Sikonda látnivalók tekintetében Baranya vármegye egyik legkiválóbb része. A Sikonda-völgyben elterülő, közigazgatási szempontból Komlóhoz tartozó településrész meglehetősen eldugott, ennek ellenére évente rengeteg turista keresi fel, méghozzá jó okkal. A 20. század harmincas éveiben ezen a részen még virágzott a bányászat és egy próbafúrás alkalmával melegvizes forrásra bukkantak. Egy évvel később ezt a hivatalos szervek gyógyvízzé minősítették, így ez vált a Sikonda látnivalók alappillérévé.

Elsőként egy ásványvizet palackozó üzem létesült, majd nem sokkal ezután gyógyszállót építettek, ami gyógyfürdő besorolást kapott. A második világháború végén a létesítményből bányász-szanatórium lett, ám az ágazat hanyatlása okán a komplexum állapota is romlani kezdett. A felújításra az ezredfordulót megelőzően került sor, két évtizeddel ezelőtt pedig felépült a Sikonda látnivalók legimpozánsabbja, az Ambient Hotel & AromaSPA élményfürdő és wellness szálló.

A Sikonda fürdő valóban különleges kikapcsolódást ígér

Szerencsére földrajzi adottságainak köszönhetően hazánkban jó néhány hasonló komplexum található, ám a baranyai épületegyüttes több tekintetben is kiemelkedő. Tudniillik ez Magyarország különleges kirándulóhelyeinek egyike, lévén hazánk első illat- és wellness hotele, a vendégek egy olyan pihentető kikapcsolódásban vehetnek részt, ami felejthetetlen élményt jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

A Sikonda látnivalók legnépszerűbbjében természetesen megtalálhatók beltéri medencék, ahogy helyt kapott egy szaunapark is, a gyógyvíz pedig jótékony hatásával a nyújt enyhülést a különféle szív- és érrendszeri, illetve mozgásszervi panaszokkal küzdők számára. A Sikonda fürdő az év bármely szakaszában kiváló célpontot jelent egy kis pihenésre, hiszen ha kint zordabb is az időjárás, a kellemes hőmérsékletű vízben akkor is jólesik a lubickolás. Felfrissülve pedig már vidám hangulatban látogathatók végig a Sikonda látnivalók, melyekből számtalan akad a település közvetlen környezetében is. Érdemes már előzetesen megtervezni utunkat, így ugyanis biztosan nem maradunk le semmiről.

Sikonda látnivalók – egy egész napos program

A meseszerű völgy már önmagában is elvarázsolja az ide látogatókat, így aztán feltétlenül érdemes gyalogosan útnak indulni, amikor felfedezzük a környéket. Mindenképpen látogassuk meg az Alkotóházat, ami nem csak építészetileg emlékezetes, de történelmi jelentősége is van, hiszen a volt köztársasági elnök, Göncz Árpád is itt tevékenykedett aktív íróként. Amennyiben van rá lehetőségünk, tanácsos pihenésünket úgy ütemezni, hogy a Sikonda látnivalók egyik legszórakoztatóbbjával essen egybe.

Ez nem más, mint a Tóp-Art Fesztivál, ami a közelben található két mesterséges tó fedett színpadán kerül megrendezésre. A sportolás szerelmesei is számtalan programlehetőség közül választhatnak a környéken. A Sikonda látnivalók nagy része drótszamár háton is megtekinthető, erre kiváló lehetőséget biztosít a Komló-Mecsekpölöske-Magyarszék-Sikonda kerékpárút, amely alig 11 kilométeres hosszával még kisgyermekek számára is könnyedén teljesíthető. A célállomáson ráadásul két lovarda is működik, így akár lovaglással is egybeköthetjük az egész napos programot.

Több tucatnyi Baranya látnivaló vár minket

Amennyiben egy kicsit távolabbra merészkedünk és úgy határozunk, bejárjuk az egész megyét, akkor valóban nem lesz egyszerű dolgunk, mint minden Baranya látnivaló beleférjen az időnkbe. A Sikonda látnivalók megtekintését követően már csak a megyeszékhely, Pécs legfőbb nevezetességeihez is szükséges legalább 2-3 nap.

Egy hosszú délután alatt bejárható a Tettye, ahonnét páratlan látvány tárul a szemünk elé, hiszen az egész városra rálátni innen. Kihagyhatatlan az állatkert, a planetárium és persze a Természettudományi Múzeum is, a történelem szerelmeseinek pedig a Székesegyház, a Szent Ágoston templom, a Török kút, Memi pasa fürdője, Jakováli Hasszán pasa dzsámija és persze a Zsolnay negyed nyújt felejthetetlen élményt.

Ne hagyjuk ki a Szigetvár látnivalók megtekintését sem

Baranya megyében járva a legtöbben elmerülne Pécs nyüzsgő forgatagában, ám az alig 30 kilométeres távolságban lévő Szigetvár látnivalók tekintetében méltó vetélytársnak tekinthető. A Zrínyi vár, a Török ház és Szulejmán szultán dzsámija mellett az itteni gyógyfürdő is messze földön híres. Emellett rengeteg történelmi ereklye felfedezésével üthetjük el az időt, ahogy a kulturális programok is egymást követik a városban.

Amikor tehát a Sikonda látnivalók és Baranya megye körbelátogatása a terv, akkor járjunk el nagyon alaposan az ütemterv összeállításánál. Hagyjunk elegendő időt a legfontosabb érdekességek megtekintésére, hiszen ezekből akad szép számmal a környéken.