Szardínia Nyaralás – A Rejtélyek és Élmények Szigete

szardínia nyaralás

Szardínia nyaralás szempontjából nem olyan közismert úti cél, mint Olaszország többi szigete vagy városa, pedig millió csodát, többezer éves történelmet és elképesztő tengerparti strandokat rejteget. Ideje megtudnunk, hogy mitől lesz a nyaralás Szardínia szigetén felejthetetlen élmény!

Nyaralás Szardínia partjain

Kezdjük mindjárt a strandokkal. A sziget közel kétezer kilométeres tengerpartján változatos strandok sorakoznak. Leginkább a karibi-térség szigetvilágához hasonlítható a látvány, ám ezért az élményért nem kell a világ másik felére utaznunk.

A kvarckristályok és homokdűnék szabdalta fehér homokos partokat türkizkék vagy olívazöld víztükör teszi teljessé. Nem találunk két ugyanolyan strandot Szardínián, amiben azonban mégis megegyeznek, hogy mindenhol kristálytiszta a víz.

 

Érdemes kiemelni a sziget északi oldalán található La Pelosta strandot, amit minden évben beszavaznak Európa legszebb tengerpartjai közé. Szóval Szardínia nyaralás közben csak akkor ad teljes élményt, ha a tengerpartjait is megismerjük.

Gasztronómiai különlegességek

Azt gondolnánk, hogy sziget lévén, Szardínián nagy hagyománya van a tengeri ételeknek. Ám ez nem így van. A helyi lakosok ősei inkább állattartásból éltek, mintsem halászatból, ami a mai napig jellemzi a konyhájukat. Elsősorban birka-, bárány-, disznó- és kecskehúst fogyasztanak, de természetesen megtalálható az étlapon a pizza is.

szardínia nyaralás

Ez azonban eltér a hagyományos olasz pizzától. Kisebb méretű, de sokkal vastagabb tésztából készül, amit sajttal, paradicsommártással, hússal és zöldségekkel töltenek meg. Rendkívül ízletes! Ám ennél is sokkal érdekesebb fogás az úgynevezett „lárvás sajt”, amit csak a bátor, extrém gasztronómiai kalandokat kereső utazóknak ajánlott megkóstolni.

Alapvetően egy juhsajtról van szó, amit a készítése során a forró napsütésben hagynak aszalódni, kitéve a legyek sokaságának. A rovarok teszik is a dolgukat, így a sajtban végül lárvák sokaságai kelnek ki, hogy emésztőnedveikkel még különlegesebbé és puhábbá formálják az állagát. Ma már az Európai Unió által tiltott ételek közé tartozik, de amennyiben akad bátor próbálkozó, biztosan hozzájut a szigeten.

Kitűnő szárd borok

Szardínia őshonos lakosai a szárdok. Nemcsak a konyhájukra büszkék, de a borászatban is jeleskednek. Több száz éves múlttal rendelkeznek a szőlőtermesztés és borkészítés területén, amely tradíció testet ölt minden palackban. Jól felismerhető és szépen kiépített borutak vezetnek a sziget borászaihoz, ahol helyi különlegességek várnak minket.

Nem szabad kihagyni a Carignano del Sulcis, Cannonau vagy éppen a Vermentino di Gallura minőségi borfajták ízeit, amelyeket megkóstolva, még a kényes szakértők is elismerően csettintenek.

Szardínia élővilága

Ritkán kerül szóba, de Szardínián találhatóak Dél-Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi körzetei. Annyi más csodájához hasonlóan, a sziget flórája és faunája is egészen különleges. Szépséges jázminok, örökzöld mirtuszcserjék, illatos kaktuszfügék, eukaliptuszok, valamint jégmadarak, flamingók, ragadozómadarak, vadlovak és szarvasok színesítik a növény- és állatvilágot.

Nuraghe rejtélye

Igaz ugyan, hogy Szardinia nyaralás szempontjából elsősorban a tengerpartok és gasztronómiai élmények kedvelőinek tartogat sok élményt, de azért akad a szigeten régmúlt kultúrákból származó látnivaló is. Az egyik legérdekesebb történelmi rejtély a Nuraghe civilizációra utaló nyomok, pontosabban az általuk épített kőtornyok sokasága.

nyaralás szardínia

Több mint 7000 található Szardínián ezekből a különös építményekből. Sehol máshol nem fordulnak elő a világon. Ezek a bazalt- és gránitkövekből, kötőanyag felhasználása nélkül emelt köralakú építmények nagyjából 12 méter magasak és mindegyikben található egy tetőre vezető csigalépcső. Eredeti rendeltetésüket a mai napig nem sikerült megfejteni. Az archeológusok szerint katonai létesítmények épp úgy lehettek, mint templomok vagy lakóházak.

Óriások és tündérek

A szárd lakosok szerint, Szardínia nem más, mint az elsüllyedt Atlantisz, ami korának legfejlettebb civilizációja volt. Ezt sajnos nem tudhatjuk, de tény, hogy sok több ezer éves régészeti leletet is felkereshetünk a szigeten. Az egyik ilyen látnivaló a Domus de Janas, azaz a Tündérek Háza. Időszámításunk előtt 4000 évvel már használták ezt a sziklába vésett építményt.

Az idők során többek között temetkezési helyként, majd közös imádságok színteréül szolgált. Szintén megérint minket a történelem, ha felkeressük a Tomba dei Giganti helyszínét. Az Óriások nyughelye egy kövekkel kirakott, ellipszis formájú sírhely, ahová 3000 évvel ezelőtt teljes közösségek temetkeztek. Akad a szigeten 6000 évnél is idősebb építmény, egész pontosan egy piramis.

A Monte d’Accodi elnevezésű épület ugyan nem olyan nagy, mint az egyiptomi testvérei, de kétségtelenül egy piramis. Alkotóinak kilétét homály fedi. A tudósok szerint építészeti stílusa leginkább a mezopotámiai kultúrához áll legközelebb, bár a sumérok a legjobb ismereteink szerint sohasem éltek a szigeten.

Szardínia nyaralásra hív!

Érdemes felfedezni e rejtélyekkel teli csodás szigetet, hiszen Szardínia nyaralás, kikapcsolódás és gasztronómia szempontjából is fantasztikus élményt kínál.