Szardínia Utazás Egy Életreszóló Élmény

szardínia utazás

Aki már járt ott jól tudja, aki még csak tervezi, tudnia kell, hogy Szardínia utazás és nyaralás szempontjából eszményi választás. Mielőtt elmerülnénk a sziget méltatásában, érdemes tisztázni, hogy milyen stílusú időtöltésre vágyóknak ajánlott. A nyaraló embereknek ugyanis két fajtája létezik…

Sűrű menetrend vagy kötetlen lazítás?

Van az aktív kikapcsolódásra vágyó nyaraló, a minden percet kihasználó típus. Ők azok, akik hónapokkal előre megterveznek minden métert, ezernyi helyen bekarikázott térképpel érkeznek és a lehető legtöbb látnivalót, múzeumot, helyi nevezetességet sűrítik bele a rendelkezésre álló időbe.

Tartalmas és hatékony, ám kissé fárasztó program. De van a lazításra, pihenésre, napozásra és fürdőzésre vágyó nyaraló, aki kedvenc könyvével pihen a napágyon, néha megmártózik a hullámokban, este elmegy egy jóízűt vacsorázni, kipiheni magát. Mindkettőnek megvan a maga előnye.

 

A magam részéről az aranyközéputat szeretem, amikor jut idő kulturális programokra és helyi látványosságokra, ugyanakkor pár napot a vízpart mellett is el lehet tölteni. Miért meséltem el mindezt? Mert fontos tudni, hogy egy utazás Szardínia szigetére főleg a második csoportba tartozóknak tartogat sok élményt.

A napfény, tenger és strandok szigete

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Olaszország nyugati részétől 187 km-re fekszik. Mivel szigetről van szó, értelemszerűen a Szardínia utazás repülővel a legcélszerűbb választás. Közel kétezer kilométeres partszakasszal rendelkezik, így aztán bőven jut hely a fehérhomokos és kavicsos tengerpartoknak, a lenyűgöző strandoknak.

utazás szardínia

Van is rengeteg csodaszép fürdőzőhely a sziget minden parti szegletében. Egyes strandokon puha homokba süppedő lábbal gyalogolhatunk a tengerbe. Vannak apró fehér kaviccsal borított partok is, ahol a világos kövek visszaverik a napfényt és szemkápráztatóan kék színűvé varázsolják a vizet. Sőt, találhatunk olyan helyszínt is, ahol a homok és kavics idilli kombinációja fogad minket.

Kellemes klíma

A sziget éghajlata is a zavartalan strandolás mellett szól. Jellegzetes mediterrán klímája miatt enyhe telek és forró nyarak váltják egymást, az alacsony páratartalom pedig garantálja, hogy fullasztó hőség helyett, kellemes melegben élvezzük a nyaralást.

Biztos vagyok benne, hogy a tenger, a napozás és fürdőzés szerelmesei megtalálják a számításukat. Nem csalódnak a közösségi médiát sűrűn használó nyaralók sem, mert Szardínia szépsége és a festői tengerpartok látványa az Instagram és Facebook fotók után kiáltanak.

Kőtornyok mindenütt

Szardínia utazás szempontjából inkább azoknak ajánlott, akik a tengerpartokat, strandolást és napfürdőzést részesítik előnyben. Nincsenek nevezetességekkel teletűzdelt nagyvárosok, középkori várak, kontinenseket összekötő hidak, ahogy híres múzeumok vagy felhőkarcolók sem találhatóak.

Van helyettük meseszép naplemente, a tenger illata és varázslatos környezet. Aki mégis egy kis látnivaló után kutat, számos letűnt korokból fennmaradt történelmi leletet csodálhat meg. Szardínia utazás során biztosan mindenki találkozik a Nuraghe épületekkel.

Több mint 7000 különleges, kövekből épített torony áll a szigeten. Az eredeti rendeltetésüket homály fedi, a szakértők szerint lehettek temetkezési helyek, katonai erődök, templomok, de akár lakóházak is.

Ókori emlékek

A régészeti leletek sorát bővíti a Tomba dei Giganti, vagyis az „Óriások nyughelye” is. Nevéhez méltóan, ez egy 3000 éves, kövekkel körbevett, elliptikus formájú közös sírhely, ahová teljes közösségek temetkeztek. Szintén nyughelyül szolgál a Domus de Janas, magyar fordításban Tündérek Háza, ami egy sziklába vájt építmény.

Hihetetlen belegondolni, hogy Krisztus előtt 4000 évvel már létezett ez a hely. Az idők során nemcsak temetkezésre, de istentiszteletre is használták őseink. Érdekes tény, hogy a szigeten élők szerint Szardínia valójában maga az elsüllyedtnek hitt Atlantisz.

szardínia utazás repülővel

Mindenesetre néhány helyi szárd kutató érdekes párhuzamnak tartja a Platón elbeszéléseiben fellelhető különleges tornyokat és a szigeten található toronyszerű építményeket.

Szárd ételek

Ha már szóba jött a szigeten élő szárd népcsoport, róluk is ejtek pár szót. Alapvetően halászattal és birkatenyésztéssel foglalkoztak a múltban. Kultúrájukat és nyelvüket a mai napig megőrizték. Az egyik ijesztő és mai napig élő hagyományuk a vérbosszú, szóval nem tanácsos csúnya vitába kerülni egy helyi családdal.

Ugyanakkor kedves, vendégszerető nép, akik a mediterrán emberekre jellemző szívélyességgel fogadják a látogatókat ás remekül főznek! Ételeik még a közismerten ízletes olasz konyhán is túltesznek sok esetben. Leggyakrabban halat és birkát fogyasztanak, ami hagyományaikat tekintve nem meglepő.

Kolbász és az olaszokra oly jellemző tészta is gyakran kerül az asztalra, a helyben készült különleges juhsajtot, valamint mandulás és mézes édességeket pedig egyenesen kötelező kipróbálni.

Szardínia utazás után

Ilyen tehát az élet e csodás szigeten. Szardínia utazás szempontjából egy idilli hely, ahol könnyű megfeledkezni az otthoni mindennapok minden gondjáról-bajáról. Ide mindenki szeret visszatérni.