Íme a legkiválóbb családi kirándulóhelyek – élmény kicsiknek és nagyoknak

Kisgyermekes szülőként az egyik legnagyobb kihívást az apróságok energiájának lekötése okozza, ezért aztán a kalandokkal teli családi kirándulóhelyek ismerete óriási könnyebbséget jelenthet. Idővel persze mindenki kiismeri a közvetlen környezetében fellelhető helyszíneket, ám ezek hamar repetitívvé és unalmassá válhatnak.

Ráadásul eleinte nem is gondolnánk, ám ahhoz, hogy a szóban forgó családi kirándulóhelyek valóban minden igényünket kielégítsék, jó néhány feltételnek meg kell felelniük. Ezek közt akadnak biztonsági követelmények is, de a kényelmi szempontokat sem szabad alábecsülnünk. Így aztán kardinális kérdést jelent, hogy körültekintően járjunk el a célpontok megválasztásánál, ellenkező esetben a kikapcsolódásnak induló program egy fárasztó feladattá változhat.

Kisgyermekkel a belföldi utazás a célszerű

Csecsemővel a legtöbben nem indulnak el nyaralni és még a közeli családi kirándulóhelyek felkeresésével sem próbálkoznak. Azon egyszerű oknál fogva, hogy mivel a babák gyakorlatilag egész napos, folyamatos felügyeletet igényelnek, a pihenésből amúgy se lenne semmi és még az otthon biztonsága is távol kerül. Ennélfogva a külföldi célpontok az első években nem kifejezetten célszerűek, már csak azért sem, mert ha valami probléma adódik, akkor akár a nyelvismeret hiánya is komoly következményekkel járhat.

 

Azonban amikor a gyerkőc eléri a 2-3 éves kort, már sokkal szabadabban mozoghatunk és egy többnapos belföldi utazás is nagyszerű kaland lehet. Persze az alapos szervezés itt sem maradhat el, tanácsos jó előre feltérképezni a családi kirándulóhelyek mindegyikét és a szállás lefoglalásánál is a komfortot tartsuk szem előtt. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az időjárás döntően befolyásolhatja az egész élményt, így mindig olyan időszakot nézzünk ki, amikor a legnagyobb az esély a kellemes időre. Ugyancsak fontos szempont, hogy a családi kirándulóhelyek zöme esőben, hidegben nem igazán látogatható.

Mindig akadnak emlékezetes látnivalók a környéken

Időnként persze komoly kihívást jelent elegendő programot szervezni, még akkor is, ha csak pár napra érkezünk. Megeshet, hogy a legfőbb nevezetességek épp zárva tartanak, vagy az interneten nem találunk semmiféle információt az elérhető távolságban lévő családi kirándulóhelyek tekintetében. Ám ekkor sem szabad kétségbeesnünk, hiszen bárhová is megyünk, szinte biztosan szép számmal vannak varázslatos látnivalók a környéken.

Ezeket pedig – ha már ott vagyunk – könnyedén felkutathatjuk, ráadásul erre többféle lehetőségünk is lesz. Megkérdezhetjük a helyi lakosokat, de kikérhetjük egy utazási iroda útmutatását is. A legegyszerűbb azonban az, ha fogjuk magunkat és útnak indulunk. Egy idegen környezetben ugyanis még a hétköznapi helyszínek is különlegesnek számítanak.

Utazás kutyával? Ezek a legjobb kutyás kirándulóhelyek

Némiképp megnehezítheti a dolgunkat, ha négylábú barátunkat sem szeretnénk otthon hagyni. A jó hír azonban az, hogy akkor sem kerülünk lehetetlen helyzetbe, ha kizárólag kutyás kirándulóhelyek jöhetnek szóba kiruccanásunk során. Manapság már rengetegen tartanak házikedvenceket, emellett pedig egyre megszokottabb, hogy az ebek mindenhová mennek gazdáikkal és ez hazánkban, illetve külföldön egyaránt így van. Ennek megfelelően a családi kirándulóhelyek túlnyomó többségénél egyáltalán nem okoz problémát, ha magunkkal visszük négylábú társunkat is.

Természetesen az alapvető illemszabályokra ilyenkor kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk. Folyamatosan tartsuk szemmel a kutyát és csak akkor engedjük el a pórázról, ha futtatóban – vagy kifejezetten erre a célra kijelölt területen – vagyunk. Azt is tartsuk szem előtt, miszerint a családi kirándulóhelyek általában tele vannak kisgyerekkel, akik közül többen tartanak a kutyáktól – még akkor is, ha az kistermetű, vagy kifejezetten kedves -. Ezért legyen az állaton szájkosár és mindig kérdezzük meg, levehetjük-e azt, mielőtt még megtennénk.

Milyen előkészületeket igényel a családi kirándulóhelyek meglátogatása?

Tekintettel arra, hogy ezeknek a kirándulásoknak a célja az önfeledt szórakozás – és a pihenés -, nagyon fontos, hogy előre felkészüljünk minden olyan dologra és történésre, ami ezt keresztül húzhatja. Szerencsére itt semmi jelentősre nem kell gondolnunk, csupán némi elővigyázatosságra van szükség. Mindig pakoljuk be az alapvető gyógyszereket, kiegészítőket, plusz váltóruhát, mert könnyedén előfordulhat, hogy egyes családi kirándulóhelyek közelében se bolt, se gyógyszertár nem lesz elérhető távolságban. Ugyancsak vigyünk magunkkal elegendő ételt és italt, hiszen lehet, hogy a vendéglátóhelyek pont zárva lesznek. Végül pedig tartsuk észben, miszerint mindig csak az olyan messze lévő családi kirándulóhelyek közül válasszunk, ahonnan kényelmesen haza is tudunk menni. A visszaúton ugyanis már mindenki fáradt lesz, így nem szerencsés, ha az órákig tart.