Ezek a legkülönlegesebb zempléni látnivalók

A természet szépségeit kedvelőknek hazánk rengeteg kiváló úticélt tartogat és a zempléni látnivalók tekinthetők az egyik legvarázslatosabbnak mind közül. Ez a tájegység – egész pontosan a Zempléni-hegység – a Hernád és a Bodrog között húzódik meg, sok helyütt Tokaji-hegységnek is nevezik. Kőzete vulkanikus eredetű, noha erre utaló tevékenységet kizárólag a Kopasz-hegy mutat.

A zempléni látnivalók évente rengeteg turistát vonzanak ide, a tájegység természetéből fakadóan elsősorban azok számára kedvező kirándulóhely ez, akik szeretnek túrázni, illetve kifejezetten érdeklődnek a történelmi műemlékek, várak iránt, még akkor is, ha azok napjainkban már romos állapotban vannak. Ugyanakkor a zempléni látnivalók nem szorítkoznak kizárólag a hegységben fellelhető úticélokra, hiszen a közelben számtalan olyan érdekesség található, amely az egész család számára kiváló szórakozást ígér.

A Zempléni hegység a túrázók paradicsoma

Noha egyáltalán nem lehet okunk panaszra, hiszen a természetjárók számtalan kiváló lehetőséggel rendelkeznek belföldön is, a Zempléni hegység több felejthetetlen útvonallal is várja a kalandra vágyókat. Mind közül az egyik legszebb, kétségtelenül a Sátoros-hegyek csúcsain átívelő útvonal. A maximális élmény úgy érhető el, ha a Zempléni Kalandparktól indulva érkezünk a Szár-hegyre.

 

Itt a zempléni látnivalók egyik legcsodálatosabbja vár minket, ez nem más, mint a Szent István-kápolna szomszédságában lévő sziklaszirt, amelyről lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé. Mindenképpen megér egy napot a János vára kilátóhoz történő látogatásunk is. Itt egy kilátó – egész pontosan egy kilátótorony – vár minket. Ha erre indulunk, akkor a Kőkapu kötelező eleme kell legyen a kirándulásunknak, hiszen nem véletlenül ez a zempléni látnivalók egyik leghíresebbje. Elhivatottabbak bátran vágjanak neki Tarcal és környéke felfedezésének, itt ugyanis nem csupán az alföldi táj ragadja magával a tekintetet, de a bányató szépsége is örök emléket jelent majd.

A regéci vár az egész család számára felejthetetlen élmény

A tájegység egyik, ha nem a leghíresebb és egyben leginkább látványos műemléke kétséget kizáróan a regéci vár. Alapjai közel 700 évvel ezelőtt készültek, ám a 17. század végén I. Lipót császár leromboltatta, ezt követően pedig nagyon hosszú ideig csak a romjai álltak a ma is ismert helyen. Ahhoz, hogy a zempléni látnivalók egyik legnevesebbje lehessen, elengedhetetlen volt felújítása, amit mintegy 40 évvel ezelőtt kezdtek meg és mára már rengeteget haladtak vele, így a nagyközönség számára egy teljes mértékben élvezhető, különleges kirándulócélponttá válhatott.

A vár a zempléni látnivalók közt igazi turista csalogatónak számít, rendszeres és ideiglenes kiállítások, programok helyszíne. Megközelítése egyszerű, mind Mogyoróska, mind Regéc felől egyértelműen jelezve van az irány. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a nyitvatartás nem állandó, időről időre változik, így mielőtt nekiindulnánk, feltétlenül érdeklődjünk telefonon, vagy a honlapon, nehogy pórul járjunk.

Egyedülálló élményt ígér a Méz Múzeum felkeresése

Mindig óriási pluszt jelent, ha valami olyan látnivalót is felkereshetünk utazásunk során, ami a maga nemében teljesen unikális. A Vizsolyban található Méz Múzeum kiváló példa erre, hiszen laikusként olyan mértékű bepillantást nyerhetünk a méhészet összetett és különleges világába, amire máshol nemigen van lehetőségünk. Okkal nevezhető tehát ez a zempléni látnivalók közül a legkülönlegesebbnek.

Tudniillik Mézes Gergő méhészetében nem csak a kóstolásra van lehetőségünk, de a különböző munkafolyamatokban is aktívan részt vehetünk. Ezek az élményprogramok a gyerekek számára is kiváló tapasztalatot jelentenek és így az itteni látogatásunk nem csak a zempléni látnivalók közt kiemelkedő, de önmagában is egy felejthetetlen kaland lesz majd.

A zempléni látnivalók megtekintése alapos tervezést igényel

Jól látszik tehát, hogy hazánk ezen területe bővelkedik a jobbnál jobb célpontokban. A belföldi utazás kiváló választást jelenthet ha természetjárásról, vagy épp kulturális helyszínekről is legyen szó, biztosan megtaláljuk az igényeinknek leginkább megfelelő kalandot. A zempléni látnivalók sokasága ugyanakkor megköveteli, hogy nagyon körültekintően járjunk el a tervezést illetően.

Járjunk utána, pontosan milyen útvonalak, melyik időszakban ajánlottak, amikor túrázni megyünk, miképp az egyes helyszínek elérhetősége és azok nyitvatartása is roppant fontos tényező. Ne feledkezzünk meg a szükséges felszerelésekről sem és ha járművel indulunk útnak, akkor annak állapotát is ellenőriztessük, még jóval a tervezett kaland előtt.