London látnivalói – Így tervezzük meg utunkat

Tengerparti nyaralás helyett időnként érdemes úgy eltölteni a vakációnkat, hogy inkább egy adott ország kulturális örökségét és sokszínűségét tapasztaljuk meg. London látnivalói olyan sokrétűek, hogy annak köszönhetően az angol főváros kihagyhatatlan úti célnak tekinthető.

A több, mint 1500 négyzetkilométeren elterülő metropolisz mintegy 9 millió lakossal büszkélkedhet, az itt tapasztalható folyamatos nyüzsgés pedig azonnal beszippantja az ide látogatókat. Ugyanakkor nagyon körültekintően kell megtervezni utunkat, hiszen London látnivalói olyan mennyiséget ölelnek fel, ami akár egy egész hónapra is elegendő programot biztosít. Ekkora vakációt azonban csak kevesek engedhetnek meg maguknak, így célszerű precíz előzetes tervet készítenünk.

London látnivalók szempontjából az egyik legkiválóbb célpont

Az elsőre szinte felfoghatatlan bőségnek persze megvannak a maga előnyei is. Bármilyen érdeklődési körrel is rendelkezünk, biztosak lehetünk benne, hogy megtaláljuk majd a számításunkat. London látnivalók tekintetében ugyanis széles kulturális örökséggel bír, ezáltal a hagyományos angol építészeti remekek mellett a különféle programok is rendkívül csábítók a turisták számára.

 

Ezzel együtt a legoptimálisabb ütemtervnek kétségkívül az tűnik, ha London látnivalói közül a leghíresebbeket keressük fel elsőként. A Parlament és a Big Ben talán az egyik legikonikusabb pontja az angol fővárosnak, ráadásul a csodaszép környéken nem csak megpihenni van számtalan lehetőségünk, de kiváló vendéglátóhelyek várják az ide érkezőket. A Westminster-palota mindemellett London látnivalói közül az egyik legimpozánsabb, így ha itt járunk, akkor feltétlenül érdemes egy szervezett túra keretében végig látogatni a legfontosabb pontjait.

Szintúgy a város jelképének tekinthető a Tower Bridge, ami a Temze két partját köti össze.

London látványosságok – vár a királyi rezidencia

Talán nincs még egy olyan híres uralkodócsalád a világon, mint a Windsor-ház, ezért aztán ha az angol fővárosban járunk, akkor vétek lenne kihagyni a Buckingham-palota felkeresését. London látványosságok tekintetében persze rengeteg előkelő épülettel várja a turistákat, ám a hivatalos rezidencia minden szempontból kiemelkedőnek mondható.

Ráadásul a nyári időszakban egyes szobákat meg is látogathatunk, ám ehhez nem árt, ha előzetesen jelezzük szándékunkat. A Windsori kastély esetében ilyen előkészületekre szerencsére nincs szükség, ez ugyanis egyike London látnivalói közül, ami ugyan a királyi család fennhatósága alá tartozik, ám folyamatosan nyitva áll a nagyközönség előtt. Ha pedig műemlékekről van szó, akkor a 10. században épült westminsteri apátság mellett nem mehetünk el anélkül, hogy ne állnánk meg alaposan megvizsgálni annak csodaszép épületét.

London látnivalói köréből kétségkívül ez az egyik leginkább magával ragadó, ám azt feltétlen tartsuk szem előtt, hogy a nyitvatartási idő itt csak tájékoztató jellegű és az istentiszteletek, misék ideje alatt nincs lehetőség az épület bejárására.

London látnivalói a magasból is megtekinthetők

Az impozáns műemlékek tövében elsétálni egy felejthetetlen élmény, ám legalább ekkora varázsa van annak is, ha 135 méter magasból pillantunk rá a gyönyörű városra. London látnivalói ugyanis egyszerre megtekinthetők a Millenniumi Kerék, vagy ahogy másképp hívják a London Eye egyik kapszulájából is.

Kezdetben ugyan azt tervezték, hogy az óriáskerék csupán pár évig áll majd a Temze keleti partján, ám végül akkora siker lett, hogy ma már London látnivalói közül ez az egyik legnépszerűbb, így nem csoda, miszerint közel negyed évszázad elteltével is teljes kapacitáson üzemel.

Egy teljes kör 30 percet is igénybe vehet, így bőven van időnk arra, hogy London látnivalói zömét megcsodálhassuk a magasból. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a jegyünket legalább pár napra előre megváltsuk, így biztosan nem maradunk le majd az attrakcióról.

London látnivalók térképen – egy hasznos kiegészítő

Természetesen a magasból végig tekinteni London látnivalói során, illetve testközelből meglátogatni a legfontosabbakat az két teljesen eltérő élményt jelent és egy angliai út esetében az utóbbiról sem szabad lemondanunk. Ám a hatalmas város eleinte valódi útvesztőnek tűnhet, így aztán hatalmas szívességet tehetünk magunknak, ha minden segítséget megragadunk a tájékozódáshoz.

A London látnivalók térképen is elérhetők, egy minőségi leírásból pedig nem csak a helyszínek pontos lokációját tudhatjuk meg, de az a tömegközlekedési eszközök kiválasztását is jelentősen leegyszerűsíti. Mindenképpen éljünk tehát ezzel a lehetőséggel és ne hagyatkozzunk kizárólag a technikára.

A telefonunk ugyanis bármikor lemerülhet, vagy épp elveszhet, ilyenkor pedig életmentő lehet egy hagyományos térkép megléte.