A Korfu utazás csodálatos lehetőség

korfu utazás

Néhány éve tűnt fel, hogy amikor Korfu utazás célpontjaként felmerült, mindig megosztotta az embereket a környezetemben. Voltak, akik áradoztak a sziget szépségéről és hangulatáról, míg mások megpróbáltak lebeszélni róla. A mellette érvelők többek között a csodás tengerpartjait, homokos strandjait, hangulatos fővárosát és lélegzetelállító panorámáját hozták fel.

Az ellene szólók pedig kissé unalmasnak, sivárnak tartották a szigetet. De vajon mi az igazság? Erre csak akkor kaphatunk választ, ha saját szemünkkel látjuk, hogy mit tartogat Korfu utazás szempontjából. Annyit már most elárulhatok, hogy személyes tapasztalatom alapján a sziget szerelmeseivel értek egyet.

Korfu utazás – négy part között

Déli part

Mindazok, akik szerint egy utazás Korfu szigetére nem tartogat élményeket, jó eséllyel csak egy kis szegletét ismerték meg ennek a csodás üdülőhelynek. Ők talán Korfu déli oldalán töltötték nyaralásukat pár évvel ezelőtt. Való igaz, hogy a déli partszakaszon akadnak csendesebb, kissé sivárabb területek, amelyek nem tükrözik igazán Korfu változatosságát.

 

Bár sokan kifejezetten az ilyen nyugalmasabb helyeket keresik. Mindenesetre a déli terület kevésbé volt ingergazdag a sziget többi részéhez képest, annak ellenére, hogy a 60-as években éppen ezt a partszakaszt fedezték fel először a turisták. Az utóbbi években azonban sokat változott az infrastruktúra, rengeteg új szálloda épült, szórakozóhelyek és vízisportpályák bukkantak fel. Szóval a déli part ma már a partiarcok és az extrém sportok híveinek központja lett.

Nyugati part

Mivel jól megvagyok vízisí és wakeboard nélkül is, inkább a nyugati part felé vettem az irányt. Ezt a területet javaslom mindenkinek, aki egy Korfu utazás során inkább a napozást és a tengerparti fürdőzést részesíti előnyben. A sziget nyugati oldalán találhatóak azok a hosszan terpeszkedő homokos strandok, amelyeket az utazási irodák weboldalain vagy csábító katalógusfotókon látunk.

utazás korfu

Remek helyszín mindenkinek, aki szeret pár napot egy napágyon lazítani, könyvet olvasni, megmártózni a tengerben és közben szép barnára sülni. Értelemszerűen a naplementék is a nyugati parton a leglátványosabbak, hiszen a szigetnek ezen az oldalán a Nap a ragyogó víztükör mögött bukik alá. Itt még becsukott szemmel is sikerült csodaszép napszálltát fotóznom.

Északi part

Mivel a sziget csupán 61 km hosszú és átlagosan 9 km széles, így aránylag gyorsan bejárható. Egyszerűen használhatóak a helyi buszok, a járatokkal a Korfu bármelyik pontjára el lehet jutni. Lehetőség van autóbérlésre is, megfizethető áron. Én is ezt tettem, hogy felfedezzem a sziget északi részét is.

A kocsiban ülve két dologra figyeltem fel: egyrészt feltűnt, hogy milyen gyenge a forgalom az utakon. Itt nyoma sincs dugónak vagy az M7 autópályán megszokott „balatoni araszolásnak”. Ebből fakadt a második felismerésem, mert a viszonylag üres utaknak köszönhetően, volt időm rácsodálkozni a környező tájra is. Korfuval nagylelkűen bánt a természet.

Festői vidéken át, zöldbe borult környezetben haladtam az északi oldal egyre emelkedő csúcsa felé. Itt tornyosul ugyanis a Pantokrator hegy, ami 906 méteres magasságával Korfu legmagasabb pontja. Talán mondanom sem kell, hogy a csúcsról milyen fenséges panoráma tárul elénk.

Keleti part

Végül, de semmiképpen nem utolsósorban, látogassunk el a keleti partra is. Korfu utazás során ez a terület kihagyhatatlan. Itt fekszik a sziget fővárosa, amit szintén Korfunak neveznek, ám a helyiek az ősi Kérkira néven hivatkoznak rá. Korfu teljes népessége alig eléri a 100.000 főt és a lakosság 40 százaléka a fővárosban él.

Igaz ugyan, hogy nem egy hatalmas világváros, de a hangulata és barátságos kisugárzása azonnal rabul ejtett. A színes homlokzatok sokasága, a tipikus mediterrán lapostetők, a macskaköves terek és kanyargó sikátorok könnyű sétára késztetik még a lustább utazókat is.

Nagyon tetszett az éttermek, teraszok sokasága és természetesen rengeteg ajándékbolt kínálja portékáját a hozzám hasonló szuvenírgyűjtőknek. A keleti partról egyébként, akár egyénileg, akár szervezett utazás keretében könnyen átruccanhatunk a közeli Albániába is.

Korfu utazás repülővel vagy autóval

A sziget természetesen repülővel érhető el a legkényelmesebben. Budapestről közvetlen repülőjárattal indultam útnak és kevesebb mint 2 óra múlva már landoltam is a Korfu fővárosától alig 2 km-re fekvő repülőtéren.

korfu utazás repülővel

Korfu autóval is elérhető, ha valaki szeret sokat vezetni, valamint a saját gépkocsijával kívánja bejárni a szigetet. Ebben az esetben számolni kell az egész napos utazással és persze bele kell kalkulálni a menetidőbe a pihenőket, valamint a komppal történő átkelést.

A kötelező látnivalók felsorolása helyett, most inkább Korfu hangulatát és a sziget szépségét próbáltam átadni. A helyi nevezetességeket könnyen megtalálod az útikönyvekben vagy internetes fórumokon. Így nem marad más hátra, mint választ adjak a bevezetőben megfogalmazott kérdésre. Korfu utazás szempontjából egy kihagyhatatlan hely! Érdemes és ajánlott mindenkinek felfedezni a sziget élményeit. Nekem bejött.