Horvátország repülővel: nagyvárostól a pálmafákig

horvátország repülővel

Bár közeli szomszédja Magyarországnak, mégsem érhető el közvetlenül Horvátország repülővel. Szerencsére ez a probléma átszállással áthidalható. Hazánk és Horvátország történelme hosszú időn át összefonódott, ezért nem csoda, hogy a magyarok szeretnek ott nyaralni. Több horvát város történelmi központjában találkozhatunk magyar vonatkozású emlékekkel, ezek pedig még jobb hangulatúvá teszik a pihenést.

A közös múlt miatt, az amúgy is barátságos horvátok még inkább örülnek a magyar látogatónak. Ennek a szeretetnek köszönhetően nem csoda, ha lépten-nyomon magyar szót hallunk, hiszen honfitársaink tömegesen látogatnak el Horvátország legszebb vidékeire, legyen szó a tengerpartról vagy éppen a műemlékekkel tarkított régiókról.

Mire van szükség, ha Horvátország repülővel lesz megközelítve?

Az első és legfontosabb a megfelelő érvényességgel rendelkező személyi igazolvány vagy útlevél megléte. Az azonosításra alkalmas okmánynak a horvátországi utazás utolsó napjáig – tehát egészen a Magyarországra való visszatérésig – kell érvényesnek lennie.

Horvátország repülővel mennyi idő alatt érhető el?

 

Mivel egyelőre nincs közvetlen repülőjárat Budapestről, az utazás időtartama tág keretek között mozog. Légitársaságtól függően, Horvátország repülővel megközelíthető 4, 5, de akár 22 óra is szükséges, függően az átszállások számától és attól, mennyit kell várni a csatlakozásra. Nyilvánvalóan mindenki a legrövidebb idő alatt szeretne eljutni az úti céljához, így a leghosszabb utazást itthonról szinte senki sem választja.

repülővel horvátországba

Mekkora csomagot vihetünk fel a repülőre Horvátországba?

Ahogy a Budapestről induló járatoknál már megszokhattuk, az egyes légitársaságok standard csomagméretei eltérhetnek egymástól, ezért mindig át kell tanulmányozni azon cég leírását, amelyikkel utazunk. Mivel Horvátország repülővel átszállással közelíthető meg, az érintett 2-3 légitársaság közül mindig ahhoz igazodjunk, amelyik a legkisebb méreteket kéri. Ezzel a módszerrel nem maradunk le egy csatlakozásról sem!

Hová juthatunk el Horvátországba repülővel?

Az ország minden olyan térségébe eljuthatunk repülőgéppel, amit a turisták kedvelnek. Legyen szó Dalmáciáról vagy a kontinentális időjárású környékről, esetleg épp a mediterrán éghajlattal kecsegtető területekről, ahol a tengerparton pálmafák nőnek, mindenhol van repülőtér. Ez utóbbi vidéken hatalmas aloe vera növényekkel is gyakran találkozhatunk, ami még inkább egzotikussá teszi a környéket.

Szükséges biztosítást kötni, ha Horvátországot repülővel közelítjük meg?

Nos, a kérdés önmagában rejti a választ: mi sem természetesebb! Mint minden külföldi utazás esetén, akkor is ajánlott utas- és balesetbiztosítást kötni, ha Horvátország repülővel az úti célunk. Nem elég a repülőjegyhez kapcsolt biztosítás, ne sajnáljuk azt a pár ezrest, amivel már biztonságban tudhatjuk magunkat. Érdemes külön figyelni arra, hogy a biztosításunk kiterjedjen mindazon tevékenységünkre, amit a nyaralás során tervezünk.

Ez a tengerparti időtöltésre fokozottan igaz, hiszen a parton vagy a vízben is érhet minket baleset. Érdemes kiváltani az ingyenes EU egészségbiztosítási kártyát is, ami nagy segítségünkre lehet, ha egészségügyi kezelésre szorulunk. Ez az okmány sürgősségi ellátásra jogosít fel, önrész kifizetése mellett. Annak, aki lopás áldozatává válik, a biztosítás érvényesítéséhez minden esetben rendőrségi feljelentést kell tennie.

horvát repülő

Mire készüljünk fel Horvátországban?

A térségben kisebb-nagyobb erdőtüzek és földrengések is előfordulnak. A tengerparthoz közeli vizekben, ahol a turisták előszeretettel búvárkodnak, tengeri csillagok, skorpióhalak és medúzák is élnek. Ezek csípése nagyon fájdalmas és időnként orvosi kezelés is szükségessé válik. Ez utóbbiak jelenlétét sárga zászlókkal szokták jelezni a strandokon.

A sziklás tengerpartokon közlekedni szintén sérülésveszélyes. Egyáltalán nem ritka, hogy az ott mászkálók megcsúsznak és felsértik a lábukat. Érdemes mind a vízben, mind a parton megfelelő lábbelit viselni a biztonság kedvéért.

Vigyázzunk az egészségünkre!

Bár a horvát strandok vízminősége kiváló, ahogy a Mediterráneum nagy részén, itt is megjelent a Hepatitis A. Szerencsére a betegség ellen lehet védekezni a Hepatitis B ellenanyagával kombinált védőoltással. Emellett érdemes beadatni – ha itthon nem tettük meg – a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltást is. Külön ajánlott védőoltások nincsenek.

Érdemes megkóstolni a híres, horvát ételeket, mint például a csevapot vagy a garnélarákot. A gyanús eredetű, mosatlan gyümölcsöket inkább kerüljük és az sem árt, ha palackos vizet fogyasztunk a strandon vagy kirándulás közben. A Covid-19 okozta pandémia miatt arra nagyon kell figyelniük az utazóknak, hogy mindig náluk legyen a védettségüket igazoló okmány.

Így érdemes kezelni a pénzt

A kiadások tekintetében érdemes bankkártyát használni, mivel ilyenkor középárfolyamon tudunk fizetni kunával – ez a horvát nemzeti pénznem -, ez pedig jobb, mintha pénzváltóknál vennénk meg a valutát.

Összességében egy pihentető nyaralás vár mindenkire, aki a szomszédos Horvátországba tervezi eltölteni a szabadságát.