A kézműves bonbon elkészítése türelmet és kreativitást igényel

A saját magunk által elkészített ajándéknál semmi sem lehet szívhez szólóbb és nincs ez másképp az édességek kapcsán sem. Noha a kézműves bonbon gyártása elsőre talán túlságosan is bonyolult műveletnek tűnhet, valójában kellő gyakorlattal bárki elsajátíthatja ezt a művészetet.

A folyamat ugyanis sokkal inkább hasonlít alkotásra, mintsem sütésre, vagy főzésre, tudniillik a türelemnek és a kreativitásnak jóval nagyobb a szerepe a kézműves bonbon készítése közben, mint az aktuális receptúra követésének.

Ezzel együtt bizonyos lépések persze kardinális jelentőséggel bírnak, ám ma már kiváló oktatóanyagokat találhatunk, így pedig a világ bármely pontján népszerű kézműves bonbon könnyűszerrel megalkotható. Mint minden tanulási folyamat esetében, úgy itt is létfontosságú a gyors sikerélmény, ezért a legbölcsebb, ha egyszerűbb változatokkal kezdjük a kísérletezést.

 

A kézműves bonbon pontos eredete máig ismeretlen

Noha ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy a boltok polcairól bármikor leemelhetünk egy doboz édességet, nem mindig volt ez így.

Sőt, ez a fajta nassolni való nem is eredeztethető olyan régről, a mendemondák szerint a 17. században, Plessis-Praslin francia marsallról nevezte el a birodalmi főszakács a csokoládéval bevont nyalánkságokat pralinénak. A bonbon kifejezés pedig gyaníthatóan a legegyszerűbb dicséretből származik, tudniillik a „bon” jót jelent franciául.

Egy dolog azonban teljesen biztos, miszerint a kézműves bonbon azóta meghódította az egész világot és aligha akad olyan, aki ne rajongana ezért a finom édességért. De tapasztalat híján hogyan is álljunk neki az elkészítésnek, hogy ne csak az időnket fecséreljük? Nos, a lehetőségeink tárháza igen széles, döntésünket pedig aszerint érdemes meghozni, hogy magunk szeretnénk kitapasztalni a kézműves bonbon gyártás titkait, vagy inkább profik útmutatását követnénk.

Bonbon készítő tanfolyam, vagy autodidakta tanulás?

A mai, rohanó világban legtöbbünknek szabadidőből van a legkedvesebb, ezért aztán ha nem akarunk túlságosan belemélyedni a témába, akkor bátran kérjük szakértők segítségét.

Egy bonbon készítő tanfolyam az alapoktól felépítve mutatja be a legfontosabb lépéseket, ám a strukturált ütemterv mellett van még egy hatalmas előnye ennek a megoldásnak. Mégpedig az, hogy a kézműves bonbon készítése közben ejtett hibákról azonnal visszajelzést kapunk.

Míg otthoni környezetben nem ritka, hogy több napig kutatjuk, vajon mit ronthattunk el, addig szakavatott mesterek mellett azonnal választ kapunk kérdéseinkre. Ez ugyanakkor sokak számára hátrányt is jelenthet. Tudniillik a kézműves bonbon épp attól válik különlegessé, hogy a saját elképzeléseinket valósítjuk meg, ehhez pedig hibák tömkelegén át vezet az út. Ha valóban komolyan és hosszú távon szeretnénk ezzel a hobbival foglalkozni, akkor az otthoni kísérletezés bizony elengedhetetlen a sikerhez.

Kis lépésekkel haladjunk: az első bonbon legyen egyszerű

Arról azonban egyetlen pillanatra sem szabad megfeledkeznünk, hogy ez a hobbi a mi szórakozásunkat is szolgálja. Ennek tükrében tartsuk szem előtt, egy bonbon nem csak attól lesz jó, ha különleges összetevőkből áll, vagy épp kacifántos kinézettel rendelkezik.

A minőségi alapanyagok az egyszerű receptúrából is ínycsiklandozó eredményt képesek kihozni, főképp, ha gondos odafigyeléssel készül a kézműves bonbon. Az első időben nagy segítséget jelenthet, ha vásárolunk egy bonbonkészítő szettet, a csomagban ugyanis minden olyan alkotóelemet megtalálunk, ami az indulásnál elengedhetetlen.

A későbbiekben aztán bátran próbálkozhatunk egyedi ötletekkel, de a kézműves bonbon készítésében nagyon fontos a kezdeti sikerélmény. Ha pedig ajándékba készítjük az édességet, akkor így a díszítéssel sem kell sokat bajlódnunk.

A jól megválasztott bonbon papír már önmagában félsiker

Persze a belbecs mindennél lényegesebb, de az sem mindegy, hogy fest az elkészült nyalánkság, amikor átnyújtjuk az ünnepeltnek.

A különféle rendelhető szettekben az alapanyagok mellett bonbon papír is van, sőt, útmutatót is találunk a használatukhoz. Ám ha ezekből véletlen kifogynánk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen sütőpapír és házi muffin forma segítségével bármikor gyárthatunk díszes csomagolást akár saját magunk is.

Alufólia és színes pausz papír alkalmazásával pedig igazán fantáziadús öltözéket készíthetünk a házi kézműves bonbon készletünknek. Kísérletezzünk tehát bátran, próbáljuk végig az összes szimpatikus receptet a világ minden tájáról és villámgyorsan azon kapjuk majd magunkat, hogy az általunk készült kézműves bonbon hatalmas sikereket ért el és barátaink alig várják, hogy megkóstolhassák legújabb alkotásainkat.